Blinken: Cerem eliberarea imediată a lui Navalîi. SUA și aliații vor trage Rusia la răspundere

Tudor Curtifan / 02 feb 2021 / 22:10
Secretarul de stat Antony Blinken, sursă foto: U.S. Department of State Facebook
Secretarul de stat Antony Blinken, sursă foto: U.S. Department of State Facebook

Alexei Navalîi a fost condamnat la doi ani și opt luni de închisoare pentru nerespectarea termenilor și încălcarea unei sentințe cu suspendare. 

Navalnîi a fost condamnat inițial la 3 ani și jumătate, dar judecătorii au decis să fie scăzută perioada în care acesta s-a aflat în arest la domiciliu.

Opozantul Kremlinului nu s-a prezentat în fața instanței după ce s-a aflat în comă. Navalîi a fost otrăvit și i s-a făcut rău în timpul zborului de la Siberia spre Moscova. După două zile de spitalizare, la presiunea apropiaţilor săi, Rusia a permis spitalizarea sa de urgenţă în Germania.

Azi, după condamnare, Antony Blinken, șeful diplomației americane, a denunțat condamnarea lui Aleksei Navalnîi și a cerut în numele administrației Biden eliberarea imediată a opozantului lui Putin.

„Suntem profund îngrijorați de decizia de condamnare a lui Aleksei Navalnîi (...) Colaborăm cu Federația Rusă în contextul în care urmărim interesele SUA, dar ne vom coordona cu aliații și partenerii noștri pentru a trage Moscova la răspundere întrucât nu respectă drepturile propriilor cetățeni”, a mai precizat Blinken, potrivit Reuters.

Opozantul rus Aleksei Navalnîi, cea mai importantă voce critică la adresa Kremlinului din tabăra opoziţiei ruse, a fost reţinut la întoarcerea sa în Rusia din Germania, unde timp de cinci luni a primit îngrijiri medicale după otrăvirea sa în vară cu agent neurotoxic Noviciok.

 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy