Blinken avertizează că mai sunt doar „câteva săptămâni” pentru a salva acordul nuclear cu Iranul

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Secretarul de stat american Antony Blinken, șeful diplomației americane. Sursă foto: U.S. Department of State
Secretarul de stat american Antony Blinken, șeful diplomației americane. Sursă foto: U.S. Department of State

Au mai rămas doar "câteva săptămâni" pentru a salva acordul privind programul nuclear iranian, iar SUA sunt "pregătite" să pună în aplicare "alte opţiuni" în caz de eşec, a avertizat joi şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, scrie AFP.

"Avem, cred, câteva săptămâni pentru a vedea dacă putem reveni reciproc la respectarea acordului", din care Washingtonul s-a retras în 2018 şi de care Teheranul s-a eliberat treptat, a declarat Antony Blinken într-un interviu acordat radioului public american NPR. Săptămâni, "nu luni", a avertizat el.

"Timpul ne este într-adevăr limitat", deoarece "Iranul se apropie din ce în ce mai mult de momentul în care ar putea produce, într-un termen foarte, foarte scurt, suficient material fisionabil pentru o armă nucleară", a explicat secretarul de stat.

În opinia sa, Republica Islamică face, de asemenea, progrese atomice "care vor deveni din ce în ce mai greu de anulat pentru că învaţă lucruri, fac lucruri noi după ce au încălcat restricţiile prevăzute în acord".

Sub preşedinţia lui Donald Trump, care l-a considerat insuficient şi slab, Statele Unite au trântit uşa acordului internaţional din 2015, menit să împiedice Teheranul să se doteze cu bomba atomică, şi au restabilit sancţiunile americane. Ca răspuns, Iranul a relansat activităţi nucleare interzise de acest text.

Actualul preşedinte american, Joe Biden, s-a declarat dispus să revină la acord, iar la Viena sunt în desfăşurare negocieri indirecte cu Teheranul pentru a stabili condiţiile acestei reveniri mutuale. După luni de impas, Washingtonul a raportat recent "progrese modeste", dar încă insuficiente.

"Acesta ar fi cel mai bun rezultat pentru securitatea Americii. Dar dacă nu putem" salva acordul, "vom studia alte măsuri, alte opţiuni" cu aliaţii Statelor Unite "din Europa, Orientul Mijlociu şi nu numai", a avertizat Antony Blinken la NPR, care a lăsat deja să planeze implicit ameninţarea cu recurgerea la o acţiune militară.

Aceste "alte opţiuni" au făcut "obiectul unei activităţi intense în ultimele luni şi săptămâni", iar "noi suntem pregătiţi pentru toate scenariile", a adăugat el.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel