Bilanțul negru al pierderilor Rusiei în Ucraina: Peste 2.500 de tancuri și blindate, iar cel puțin o treime au fost capturate

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Datele sunt bazate doar pe echipamente și vehicule a căror pierdere a fost confirmată vizual.

Potrivit datelor prelucrate de portalul Oryx, armata rusă a pierdut până la 1.192 de tancuri și 1.315 vehicule blindate de infanterie în războiul din Ucraina, început pe 24 februarie, iar ceea ce este și mai interesant este că, din totalul acestor cifre, armata ucraineană a capturat mai mult de o treime: 392 de tancuri și 421 de vehicule de asalt.

De subliniat că Oryx își bazează datele doar pe echipamente și vehicule pentru care au confirmare vizuală, prin videoclipuri sau fotografii, ceea ce înseamnă că cifrele reale sunt mult mai mari.

 

Ce spun ucrainenii

 

Ministerul ucrainean al Apărării își menține propriile evidențe și le publică zilnic, iar conform estimărilor sale, de luni, 26 septembrie, armata rusă a pierdut 2.290 de tancuri și până la 4.857 de blindate. Șocant este că din 24 februarie până la momentul scrierii acestui articol, au fost uciși până la 57.200 de soldați ruși, potrivit datelor ucrainene.

Weekendul trecut, Ministerul Apărării ucrainean s-a lăudat că a doborât patru avioane rusești și anume Su-25, două Su-30 și unul Su-34. Până acum, estimările ucrainene au fost în mare parte confirmate de estimările ale aliaților lor occidentali.

Un alt exemplu este numărul victimelor ruse, după contraofensiva de succes din regiunea Harkiv, care ar fi fondat pe o analiză ce are la bază date de la Ministerul rus de Finanțe privind plata despăgubirilor de război către familiile victimelor (informație neconfirmată din surse independente).

Trebuie subliniat că datele privind victimele nu includ soldații căzuți ai armatelor separatiste din Donețk și Luhansk, precum nici detașamentele private de mercenari din Rusia.

Acesta este motivul principal pentru care Putin a fost nevoit să declare o mobilizare parțială în Rusia, întrucât frontul ucrainean nu mai poate fi întreținut doar de soldații profesioniști. Spre comparație, în cei zece ani de război din Afganistan, din 1979 până în 1989, care au contribuit la prăbușirea URSS, armata sovietică a avut 15 mii de soldați morți.

 

Tancurile T-72, pierderi enorme

 

Potrivit datelor Oryx, Ucraina are și ea pierderi semnificative de arme, echipamente și vehicule, dar mult mai puține decât Rusia, ceea ce este atribuit utilizării și conservării raționale care compensează deficitul în raport cu inamicul. Potrivit Oryx, conform datelor confirmate vizual, din 24 februarie, Ucraina a pierdut 1.629 de echipamente, inclusiv 267 de tancuri și 244 de vehicule blindate de infanterie, ceea ce, la rândul său, înseamnă că numărul vehiculelor capturate de ruși depășește pierderile.

Datele din teren sugerează că pierderile de echipamente rusești sunt nesustenabile, în ciuda robusteții mașinii militare rusești. 

Pierderile rusești s-au înregistrat în mare parte în unitățile lor de „elită”, cu cele mai moderne echipamente.

În contraofensiva de la Harkiv, Ucraina a eliberat aproximativ 9 mii de km. pătrați de teritoriu. În acea contraofensivă, Divizia a 4-a de tancuri rusă de elită a pierdut zeci, dacă nu chiar câteva sute de tancuri, scrie și Bloomberg (informație neconfirmată din  alte surse).

Datele Oryxas arată că  cele mai frecvente pierderi sunt modelul T-72B3 din 2010, precum și modelul T-72B3 din 2016.

De asemenea, este clar că Rusia are rezervele de arme, deoarece modelul foarte vechi T-62M apare din ce în ce mai mult pe front. Utilizarea unor astfel de tancuri necesită o creștere a forței de muncă, deoarece, spre deosebire de noile modele, acestea nu au un sistem automat de încărcare a muniției, așa că în loc de trei, ar trebui să aibă echipajul format din patru soldați

 

Aeronavele pierdute

 

Oryx a analizat și pierderile aeriene rusești, care sunt și ele semnificative. Potrivit acestora, Rusia a pierdut cel puțin 12 avioane Sukhoi Su-34, majoritatea doborâte de sisteme antiaeriene portabile

Pentru ucraineni, acestea au devenit o țintă relativ ușoară, din moment ce, din lipsa rachetelor ghidate cu precizie, avioanele rusești trebuie să zboare jos pentru a lansa bombe neghidate, intrând astfel în raza lansatoarelor portabile de rachete.

De asemenea, Rusia a pierdut cel puțin 16 elicoptere Ka-52 „Alligator”, cele mai sofisticate din escadronul rusesc. Potrivit Ministerului Ucrainean al Apărării, Rusia a pierdut în total 260 de avioane, 224 de elicoptere și 970 de drone din 24 februarie.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel