Biden va cere 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina, 14 mld. pentru Israel (Reuters). ”Dacă nu-l oprim pe Putin, conflictul s-ar putea extinde în Europa”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem Patriot/ Foto: US Army, 5th Battalion 7th Air Defense Artillery Regiment, flickr
Sistem Patriot/ Foto: US Army, 5th Battalion 7th Air Defense Artillery Regiment, flickr

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a ținut un discurs important joi seară, în încercarea de a cataliza sprijinul intern pentru Ucraina și Israel. Deși subiectul războiului din Israel a fost cel mai fierbinte pe agenda discursului președintelui american, invazia rusă din Ucraina rămâne un dosar vital pentru administrația Biden.

Președintele american Joe Biden va cere Congresului 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina și 14 miliarde de dolari pentru Israel, a declarat pentru Reuters o sursă familiarizată cu planurile administrației de la Casa Albă.

În discursul său, președintele american Joe Biden le-a cerut joi americanilor să se unească pentru a susține Israelul și Ucraina și să trimită națiunilor zeci de miliarde de dolari. Statele Unite trebuie să rămână „un far al lumii” și un adversar pentru toți dușmanii democrației.

”Mâine (20 octombrie n.r.) voi trimite Congresului o cerere pentru sprijinirea partenerilor vitali ai SUA, inclusiv Israel și Ucraina. E cea mai bună investiție, care va aduce bunăstare americanilor, timp de generații”, a precizat Biden.

Președintele american a clarificat și problema ajutorului militar pentru Ucraina:

”Pentru Ucraina, voi cere Congresului să se asigure că trimitem constant armele de care au nevoie. Am trimis Ucrainei arme din depozitele noastre, iar banii alocați de Congres i-am folosit pentru a completa stocurile noastre cu echipament nou, fabricat în SUA, cum sunt și rachetele Patriot fabricate în Arizona”, a explicat Biden, încercând să convingă publicul american despre utilitatea continuării livrărilor de arme în Ucraina.

Muniție pentru Ucraina / US Army

Totodată, Biden a remarcat că Putin refuză Ucrainei dreptul de a exista ca stat independent şi a avertizat că, dacă Occidentul încetează să susţină Kievul, conflictul s-ar putea extinde în alte părţi ale Europei, inclusiv la aliaţi din NATO, precum Polonia.

Totodată, Biden a remarcat că Putin refuză Ucrainei dreptul de a exista ca stat independent şi a avertizat că, dacă Occidentul încetează să susţină Kievul, conflictul s-ar putea extinde în alte părţi ale Europei, inclusiv la aliaţi din NATO, precum Polonia sau țările baltice.

"Dacă Putin va ataca teritoriul NATO, vom apăra fiecare centimetru din NATO", a reafirmat Biden, folosind cuvinte pe care le-a mai folosit şi înainte pentru a-şi arăta sprijinul faţă de principiul Alianţei de apărare colectivă, în care un atac împotriva unui membru este considerat un atac împotriva tuturor.

Președintele a subliniat necesitatea ca gruparea islamistă palestiniană Hamas, dar şi şeful statului rus Vladimir Putin să plătească pentru durerea pe care au provocat-o în Israel şi, respectiv, în Ucraina pentru a evita un precedent periculos. Altfel, noi surse de "haos" şi "distrugere" ar putea fi dezlănţuite în lume.

 

Aprobarea fondurilor, la mâna Congresului

Foto: US Army

Cererea va include, de asemenea, 10 miliarde de dolari pentru ajutor umanitar, 14 miliarde de dolari pentru securitatea frontierei și 7 miliarde de dolari pentru regiunea Indo-Pacific, a spus sursa.

Este de așteptat ca Biden să ceară Congresului să aprobe rapid un proiect de lege suplimentar pentru cheltuieli, deoarece Washingtonul răspunde atacului mortal din 7 octombrie asupra Israelului al militanților Hamas, în timp ce caută să sprijine în continuare Ucraina în lupta cu o invazie rusă.

Conform legii SUA, Congresul, nu ramurile executive, controlează cheltuielile.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel