Biden spune că Armata SUA „nu crede că e o idee bună” o vizită în Taiwan a lui Nancy Pelosi, demers ce a stârnit furia Chinei

Darius Muresan |
Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării din China
Sursă foto: Ministerul Apărării din China

Întrebat despre intenţia de a efectua o vizită în Taiwan a preşedintei Camerei Reprezentanţilor, care provoacă furia Chinei şi pune în dificultate guvernul american, Joe Biden a răspuns că, potrivit armatei, "nu este o idee bună", relatează Agerpres, care citează AFP.

"Armata crede că nu este o idee bună, dar nu ştiu în ce stadiu suntem", a declarat miercuri seară Joe Biden, întrebat despre o potenţială vizită în insulă a lui Nancy Pelosi, şefă a Camerei Reprezentanţilor şi unul dintre cei mai înalţi oficiali americani.

Un anumit număr de delegaţii americane au vizitat recent Taiwanul, insulă susţinută de SUA dar pe care China o revendică ca parte a teritoriului său. Nancy Pelosi ar fi însă personalitatea americană de cel mai înalt rang care se deplasează aici de decenii.

Ea este, potrivit dreptului constituţional american, al treilea om în stat, după Joe Biden şi vicepreşedinta Kamala Harris.

Serviciile lui Nancy Pelosi nu confirmă până în prezent vizita, dar scurgerea acestui plan în presă a provocat deja furia Beijingului.

 

Informația privind o potențială vizită a unui oficial american atât de înalt în Taiwan a stârnit furia Chinei

 


"China se opune cu fermitate oricărei forme de contact oficial între SUA şi Taiwan. (...) Dacă Pelosi vizitează Taiwanul, asta (...) ar avea un impact serios asupra fundamentului politic al relaţiilor americano-chineze şi ar trimite cu adevărat semnalul greşit forţelor pro-independenţă" de pe insulă, a reacţionat marţi un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe.

"Dacă SUA persistă în a-şi urma propria idee (privind Taiwanul), China va lua măsuri hotărâte şi puternice pentru a-şi proteja cu fermitate suveranitatea naţională şi integritatea teritorială", a spus el.

Controversa nu vine bine pentru Joe Biden, care urmează să discute cu omologul său chinez Xi Jinping "în următoarele zece zile", a declarat el miercuri seară.

Preşedintele american, deja foarte ocupat cu invazia din Ucraina şi o mulţime de probleme interne, nu vrea să se angajeze pe un nou front, în contextul în care tensiunile în jurul Taiwanului sunt deja extrem de puternice.

Directorul CIA, Bill Burns, a declarat recent că întrebarea nu mai este dacă China va invada insula, ci "când şi cum"



Joe Biden a provocat deja furia Beijingului afirmând în mai că SUA vor interveni militar pentru a susţine Taiwanul în caz de invazie a Chinei comuniste.

El a făcut ulterior un pas înapoi, afirmându-şi ataşamentul pentru "ambiguitatea strategică".

Acest concept deliberat neclar, care guvernează politica Washingtonului privind Taiwanul de decenii, constă pentru SUA în a urma principiul "unei singure Chine", fără a recunoaşte oficial Taiwanul, susţinând în acelaşi timp militar insulă fără a menţiona dacă vor interveni sau nu militar pentru a o apăra în caz de invazie, notează France Presse.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel