Biden laudă Germania şi alţi aliaţi din NATO, inclusiv România, pentru creşterea cheltuielilor militare

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Preşedintele american Joe Biden a lăudat joi aliaţii din NATO pentru creşterea investiţiilor în apărare, evidenţiind planul Germaniei de a-şi creşte cheltuielile militare cu 100 de miliarde de euro, transmite agenţia DPA. 

''Majoritatea dintre ei sunt pentru prima dată în grafic pentru a depăşi angajamentul nostru de 2% din PIB'', a spus Biden la o conferinţă de presă la finalul summitului NATO de la Madrid, făcând referire la orientările NATO ca statele membre să aloce apărării un buget de cel puţin 2% din PIB.

''Aliaţii de pretutindeni îşi intensifică creşterea cheltuielilor pentru apărare'', a remarcat preşedintele american, menţionând Slovacia, Republica Cehă şi Olanda. Biden a spus de asemenea la conferinţa de presă că Polonia, România, Estonia, Letonia şi Lituania ''alocă mai mult de 2,5%, unele chiar 3%'', notează DPA.

Premierul britanic Boris Johnson a îndemnat la rândul său statele NATO să-şi crească cheltuielile militare, astfel încât până în anul 2030 să atingă pragul de 2,5% din PIB pentru bugetele alocate apărării. Este nevoie de această creştere, a motivat Johnson, pentru că ţinta anterioară de 2% era ''dintr-o altă epocă'', cea precedentă războiului declanşat de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Pe de altă parte, preşedintele american a susţinut că angajamentul său faţă de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan de a debloca vânzarea unor avioane F-16 către Turcia şi modernizarea aparatelor de acest fel aflate deja în dotarea armatei turce nu are legătură cu deblocarea de către Ankara a aderării Finlandei şi Suediei la NATO.

El a adăugat că are nevoie de acordul Congresului pentru vânzarea şi modernizarea acelor avioane de vânătoare, dar s-a arătat încrezător că-l poate obţine, relatează AFP.

Turcia dorea iniţial să cumpere avioane F-35, dar Washingtonul a anulat contractul după ce Ankara a cumpărat sisteme antiaeriene ruseşti S-400.

În compensaţie pentru banii deja achitaţi în contul acelui contract, Turcia a cerut livrarea unor F-16 şi modernizarea de către SUA a circa 200 de avioane mai vechi de acest tip pe care le deţine, dar şi acest dosar a rămas blocat.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel