Biden înregistrează o premieră în istoria SUA. La cinci ore de la depunerea jurământului, prima demitere

DefenseRomania Team / 21 ian 2021 / 20:48
Președintele american Joe Biden și vicepreședintele Kamala Harris, sursă foto: www.joebiden.com
Președintele american Joe Biden și vicepreședintele Kamala Harris, sursă foto: www.joebiden.com

Democratul Joe Biden a fost învestit pe data de 20 ianuarie 2021 în funcția de președinte al Statelor Unite ale Americii. Biden a devenit al 46-lea președinte al Americii.

Mandatul său însă a debutat cu o premieră: Pentru prima oară în istoria SUA, consilierul general al agenţiei guvernamentale National Labor Relations Board (NLRB), care are scopul de a proteja drepturile angajaţilor, a fost demis din funcție. 

Peter Robb, cel care a condus NLRB, a primit un ultimatum din partea noii administrații de la Casa Albă pentru a demisiona. Lui Robb i s-a cerut să demisioneze printr-un e-mail pe care l-a primit la ora 12:23 (n.r. - ora Washingtonului). Interesant este că Joe Biden a depus jurământul la ora locală 11:58. În e-mail Robb a primit un ultimatum prin care i s-a cerut să demisioneze până la ora locală 17:00. Acesta a refuzat, precizând că o demitere va afecta în mod ireparabil independența instituției guvernamentale. 

Surse ale Bloomberg Law, de la Casa Albă, au confirmat că Robb a fost demis.

Robb mai avea 10 luni până la expirarea mandatului. Acesta este primul consilier general al NLRB care este demis. Decizia a stârnit critici în contextul în care Donald Trump nu l-a demis pe predecesorul lui Robb, Richar Griffin, cel care a condus NLRB în timpul administrației Obama. Griffin a rămas în funcție până la finalul mandatului. Ulterior, Ronald Meisburg, numit de George W. Bush a rămas și el în funcția de consilier general al NLRB un an sub administrația Obama, până când mandatul său a expirat.

O situație similară a avut loc în 1950, când președintele de atunci Harry Truman i-a solicitat consilierului general al NLRB de la vremea respectivă, Robert Denham, să demisioneze. Denham a demisionat în mod voluntar.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy