Biden continuă politica lui Trump în NATO și vrea revitalizarea Alianței. SUA pun presiune pe aliați pentru mărirea cheltuielilor

Tudor Curtifan / 13 feb 2021 / 13:40
Sursă foto: U.S. Department of Defense (DoD) Facebook
Sursă foto: U.S. Department of Defense (DoD) Facebook

Casa Albă va continua să ceară statelor NATO majorarea bugetelor alocate apărăii, solicitate la care fosta administrație Trump a accelerat foarte agresiv.

Potrivit cei de la Politico, secretarul Apărării Lloyd Austin le va solicita statelor membre în cursul reuniunii de săptămâna viitoare să atungă nivelul de 2% alocat pentru PIB pentru apărare. Aceasta este o continuare a politicii președintelui Donald Trump.

De menționat însă că administrația Obama a fost prima care a solicitat ca statele NATO să atingă procentul de 2% din PIB pentru Apărare, însă acest lucru a fost făcut cu ușile închise la nivel diplomatic. Donald Trump a intrat în conflict deschis în special cu Germania din cauza cheltuielor pentru apărare.

Potrivit sursei citate, John Kirby, purtător de cuvânt în cadrul Departamentului Apărării, a precizat că șeful Pengatonului le va evidenția aliaților „ideea că securitatea colectivă e o reponsabilitate comună și că este necesar un nivel adecvat al bugetelor alocate în domeniul apărării”. Lloyd Austin le va transmite aliaților că SUA vor „revitalizarea NATO” a mai adăugat purtătorul de cuvânt.

Amintim că miniștrii Apărării din statele NATO se vor reuni pe 17-18 februarie prin videoconferință.

În ceea ce privește alocarea a 2% din PIB pentru Apărare, România se află într-un club select de state care ating acest prag solicitat de americani.  Pe lângă România, cifra mai e atinsă și de: Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Estonia, Letonia, Lituania, Grecia, Polonia, Franţa şi Norvegia.

Președintele Donald Trump a criticat în numeroase rânduri Germania, acuzând Berlinul că „plăteşte miliarde şi miliarde de dolari Rusiei” în ceea ce privește gazoductul Nord Stream 2, dar nu alocă 2% din PIB pentru apărare, deși e cea mai bogată economie europeană, așteptând să fie apărată de SUA. Berlinul a respins acuzele americanilor, relațiile dintre Germania și SUA ajungând sub administrația Trump la un nivel extrem de scăzut.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy