Biden continuă politica lui Trump în NATO și vrea revitalizarea Alianței. SUA pun presiune pe aliați pentru mărirea cheltuielilor

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: U.S. Department of Defense (DoD) Facebook
Sursă foto: U.S. Department of Defense (DoD) Facebook

Casa Albă va continua să ceară statelor NATO majorarea bugetelor alocate apărăii, solicitate la care fosta administrație Trump a accelerat foarte agresiv.

Potrivit cei de la Politico, secretarul Apărării Lloyd Austin le va solicita statelor membre în cursul reuniunii de săptămâna viitoare să atungă nivelul de 2% alocat pentru PIB pentru apărare. Aceasta este o continuare a politicii președintelui Donald Trump.

De menționat însă că administrația Obama a fost prima care a solicitat ca statele NATO să atingă procentul de 2% din PIB pentru Apărare, însă acest lucru a fost făcut cu ușile închise la nivel diplomatic. Donald Trump a intrat în conflict deschis în special cu Germania din cauza cheltuielor pentru apărare.

Potrivit sursei citate, John Kirby, purtător de cuvânt în cadrul Departamentului Apărării, a precizat că șeful Pengatonului le va evidenția aliaților „ideea că securitatea colectivă e o reponsabilitate comună și că este necesar un nivel adecvat al bugetelor alocate în domeniul apărării”. Lloyd Austin le va transmite aliaților că SUA vor „revitalizarea NATO” a mai adăugat purtătorul de cuvânt.

Amintim că miniștrii Apărării din statele NATO se vor reuni pe 17-18 februarie prin videoconferință.

În ceea ce privește alocarea a 2% din PIB pentru Apărare, România se află într-un club select de state care ating acest prag solicitat de americani.  Pe lângă România, cifra mai e atinsă și de: Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Estonia, Letonia, Lituania, Grecia, Polonia, Franţa şi Norvegia.

Președintele Donald Trump a criticat în numeroase rânduri Germania, acuzând Berlinul că „plăteşte miliarde şi miliarde de dolari Rusiei” în ceea ce privește gazoductul Nord Stream 2, dar nu alocă 2% din PIB pentru apărare, deși e cea mai bogată economie europeană, așteptând să fie apărată de SUA. Berlinul a respins acuzele americanilor, relațiile dintre Germania și SUA ajungând sub administrația Trump la un nivel extrem de scăzut.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel