Biden clarifică declarația controversată: Un singur grup de militari ruși dacă trece frontiera Ucrainei este o invazie

Darius Muresan |
Data publicării:

Joe Biden a dat asigurări joi că orice intrare a trupelor ruse pe teritoriul Ucrainei ar fi considerată o "invazie", după ce a provocat indignarea Kievului evocând miercuri posibilitatea unei "incursiuni minore" a Rusiei în Ucraina, relatează Agerpres, care citează AFP.

Afirmând că a fost "foarte clar" cu preşedintele rus Vladimir Putin, preşedintele american a declarat: "Dacă un grup de unităţi ruse, indiferent care ar fi el, traversează frontiera Ucrainei, este o invazie".

"Asta ar duce la un răspuns economic sever şi coordonat despre care am discutat în detaliu cu aliaţii noştri", a adăugat el, adresându-se presei după o reuniune consacrată proiectelor de infrastructuri.

"Nu trebuie să existe nicio îndoială: dacă Putin face această alegere, Rusia o va plăti foarte scump", a subliniat preşedintele democrat.

"Nu este singurul scenariu pentru care trebuie să ne pregătim. Rusia are o lungă experienţă de măsuri de agresiune care nu reprezintă o acţiune militară deschisă", a precizat el, evocând posibile "acţiuni derulate de soldaţi ruşi care nu poartă uniforma rusă" sau "atacuri cibernetice".

"Trebuie să fim pregătiţi să răspundem şi acestui lucru de o manieră unită şi determinată", a mai spus el.

Joe Biden a provocat o controversă evocând posibilitatea unei "incursiuni minore" a Rusiei în Ucraina



"Vrem să le reamintim marilor puteri că nu există incursiuni minore şi ţări mici", a replicat joi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pe Twitter.

Între timp, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, i-a luat apărarea joi preşedintelui american, afirmând că acel comentariu privind "o incursiune minoră" nu reprezintă o undă verde pentru o potenţială invazie rusă a Ucrainei.

"Nu, deloc", a răspuns Stoltenberg, la CNN, unei întrebări în acest sens, relatează Reuters.

Stoltenberg a mai declarat la CNN că aliaţii îşi intensifică sprijinul pentru Ucraina, analizând posibile sancţiuni legate de Rusia şi "luând în considerare o creştere a desfăşurărilor de trupe NATO în partea de est a Alianţei."

El a adăugat că Rusia a fost invitată la o serie de întâlniri pentru identificarea unei soluţii politice.

Rusia a prezentat SUA şi NATO o listă de cereri în domeniul securităţii în privinţa cărora nu s-au înregistrat progrese la convorbirile de săptămâna trecută.

Oficialii ruşi neagă că Rusia ar avea intenţia de a invada Ucraina, dar Kremlinul a comasat aproape 100.000 de militari în apropierea frontierelor Ucrainei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel