Biden a reiterat sprijinul SUA pentru Israel, dar americanii nu dau undă verde unui răspuns militar al IDF asupra Iranului. Cum mută Israelul?

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata israeliană, pregătită să înainteze în Fâșia Gaza / Foto: IDF
Armata israeliană, pregătită să înainteze în Fâșia Gaza / Foto: IDF

Președintele american Joe Biden a purtat o discuție telefonică cu Bibi Netanyahu, premierul Israelului. Convorbirea a avut loc după atacul fără precedent lansat de Iran asupra Israelului.

Joe Biden a convocat o celulă de criză la Casa Albă.

Netanyahu l-a sunat pe președintele american după o ședință a cabinetului israelian dedicată atacului masiv cu drone și rachete lansat de Iran de pe teritoriul său.

Președintele american Joe Biden a reiterat sprijinul "neclintit" al SUA față de Israel în fața agresiunii Iranului. "Suntem hotărâți să ne menținem angajamentul pentru securitatea Israelului în fața amenințărilor din partea Iranului și a aliaților săi din regiune", a scris președintele american pe platforma X, publicând o fotografie de la o întâlnire de urgență cu echipa sa de securitate națională de la Casa Albă.

2. Celulă de ... (biden-blinken-austin-atac-iran-israel_65685400.jpg)

Presa americană susține însă că în cadrul discuției telefonice președintele Joe Biden nu a susținut un contraatac al Israelului asupra Iranului. Potrivit publicației Axios, care citează surse proprii guvernamentale, Joe Biden i-a transmis direct lui Benjamin Netanyahu că SUA sprijină Israelul, dar nu sunt de acord ca statul Israel să răspundă prin lovituri directe asupra Iranului.

 

Cabinetul de război al Israelului a aprobat riposta asupra Iranului

Termenul lansat de presa israeliană al unui răspuns al IDF este de 24 de ore.

Televiziunea de stat iraniană a raportat că Corpul Gardienilor Revoluției, forța armată ideologică a Republicii Islamice Iran, a efectuat un atac "vast" cu "drone și rachete" împotriva Israelului, amintește și Agerpres, care citează AFP.

Potrivit declarațiilor televiziunii de stat, citând surse publice ale Gardienilor, acest atac a fost lansat în "răspuns la numeroasele crime comise de regimul sionist", în special la atacul asupra secției consulare a ambasadei Republicii Islamice Iran din Damasc și la moartea unui grup de comandanți și consilieri militari iranieni în Siria. Forța aeriană a Forțelor Aerospațiale ale Corpului Gardienilor Revoluției Islamice a lansat zeci de rachete și drone către ținte specifice din interiorul teritoriilor ocupate, conform sursei menționate.

IDF a interceptat 99% din aceste drone și rachete.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel