Dubla măsură a Austriei: Berlinul lua în calcul blocarea intrării Croației în Schengen, la schimb cu veto-ul Vienei / Diaconescu: Condiționalitățile înseamnă o decizie negativă mascată

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Tensiunile din reuniunea miniștrilor de interne au ajuns până la punctul în care, s-ar părea că Germania și Luxemburg au amenințat că vor bloca accesul Croației dacă veto-ul Austriei împotriva Bulgariei și României va rămâne în picioare.

Potrivit jurnaliștilor acreditați la instituțiile europene, negocierile din Consiliul JAI se prelungesc, iar miniștrii de interne poartă negocieri separate.

Totodată, circulă informația că Germania și Luxemburg vor bloca accesul Croației, dacă Viena continuă să se împotrivească intrării României și Bulgariei în spațiul Schengen.

Fostul ministru de externe Cristian Diaconescu a declarat pentru DCNews că decizia Consiliului JAI cu condiționalități ar însemna un vot negativ pentru România.

”Dacă se acceptă de România și Bulgaria să fie separate - de tipul România în martie, Bulgaria în octombrie - nu e corect pentru niciuna dintre țări”.

Diaconescu avertizează asupra faptului că decizia Consiliului JAI ar putea fi cu condiționalități: ”Dacă iau o decizie de amânare cu condiționalități, este o decizie negativă coafată. În momentul în care nu este o decizie cu condiționalități, nu este nevoie să faci nimic în plus. Dar dacă adaugi condiționalități politice asta nu e o decizie care să corespundă intereselor României”.

”Se discută de a nu se lua astăzi decizia, iar ulterior să aibă loc, în etape, accederea la Schengen, întâi aerian și naval, după care terestru. Problema este că dacă adaugi condiționalități este o non-decizie, înseamnă  că ai fost respins”, arată Diaconescu.

Lipsa condiționalităților ar însemna stabilirea unui termen de accedere în Schengen fără a mai fi nevoie de un alt vot politic, arată acesta.

Cristian Diaconescu: ”Trebuie mers până la capăt, dar într-o manieră profesionistă”

 

Este complicat să rezolvi cazul aderării la Schengen, dacă subiectul nu a fost pregătit din timp din punct de vedere politico-diplomatic, este de părere fostul ministru de externe Cristian Diaconescu.

Fostul șef al diplomației atrage atenția cu privire la riscul adoptării unor decizii dezavantajoase pentru România, care s-ar putea adopta în reuniunea miniștrilor de interne.

”Trebuie mers până la capăt, dar într-o manieră profesionistă. Sofisticat, trebuie construită o strategie (...) ca România să obțină maximul privitor la Schengen.

Jocul în JAI de mâine trebuie făcut astfel încât să nu se ajungă la o formulă care, practic, să reprezinte un paliativ și să nu confirme aspirațiile României, perfect întemeiate.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel