Belgia ia în considerare transferul de avioane F-16 către Ucraina: Totuşi, ar putea să nu fie în cea mai bună stare tehnică

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Belgia ia în considerare posibilitatea de a furniza Ucrainei avioanele de luptă F-16. Acest lucru a fost declarat de premierul belgian Alexander De Kroo, în cadrul unui discurs susținut în marja Adunării Generale a ONU de la New York.

,,Am cerut Ministerului Apărării să verifice dacă durata de viață a avioanelor noastre a fost complet epuizată", a declarat De Kroo.

Potrivit lui De Croo, întrebarea care se pune acum este cât de mult timp ar mai putea aceste avioane să fie utlizate de către Ucraina.

"Trebuie să luăm în considerare toate aspectele. Dacă avioanele sunt cumva încă potrivite pentru utilizare, atunci ar trebui să luăm cu siguranță în considerare acest lucru", a declarat șeful guvernului belgian.

 

Avioanele F-16 nu ar putea fi folosite neapărat pentru misiuni de luptă

 

"Exista posibilitatea ca Ucraina să folosească aeronavele belgiene doar pentru antrenament. Atunci, standardele vor fi diferite", a spus de Kroo.

Vicepremierul guvernului belgian, David Clarinval, a declarat anterior într-un interviu pentru RTL că Belgia ar putea teoretic să furnizeze Ucrainei între 2 și 4 avioane de luptă F-16 anul viitor.

Surse au confirmat pentru VRT News posibilitatea ca Belgia să furnizeze Ucrainei avioane F-16.

Forțele Aeriene Belgiene dispun de 45 de avioane de luptă F-16. În următorii 5-6 ani, toate acestea vor ajunge la sfârșitul duratei de viață operaţională. Începând de anul viitor, Forțele Aeriene Belgiene vor începe să primească 4 până la 5 noi avioane de luptă F-35 pe an, care vor înlocui treptat F-16.

Decizia a fost luată în 2018. La 15 septembrie, guvernul belgian a aprobat participarea țării la instruirea piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16, în cadrul ''Coaliției Aviației'' pentru sprijinirea Ucrainei.

Reamintim că, recent, s-a aflat că în viitorul apropiat va începe pregătirea piloților militari ucraineni pe avioane de luptă F-16 în Statele Unite.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel