Belarusul va primi un lot de avioane modernizate Su-30SM2 din Rusia. Livrările sunt așteptate în perioada 2025-2026

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

În cadrul unui mesaj postat pe rețeaua de socializare X, grupul de monitorizare “Belarusian hajun project” a informat, pe 05.06.2024, că Forțele Aeriene ale Republicii Belarus urmează să primească un lot de avioane de vânătoare modernizate Su-30SM2 din Federația Rusă.

Grupul a semnalat faptul că președintele Republicii Belarus, Alexander Lukașenko, a vizitat miercuri Întreprinderea de Aviație din Irkuțk, unde sunt produse avioanele de vânătoare destinate Forțelor Armate ale republicii. O placă informativă din apropierea fuselajului unui avion aflat în curs de asamblare arăta că este vorba despre o aeronavă Su-30SM2.

Avionul de vânătoare de acest tip este versiunea modernizată a aeronavei Su-30SM. Acesta este echipat cu noul radar Irbis-E, capabil să lucreze în orice condiții meteorologice, cu un set de instrumente de război electronic și cu motoare AL-41F1S (de la avionul de vânătoare Su-35S). De asemenea, pentru Su-30SM2 a fost extinsă și gama de arme de înaltă precizie, acesta putând să întrebuințeze inclusiv rachete hipersonice.

În ultimii ani, Republica Belarus a anunțat în mod repetat că va achiziționa avioane de vânătoare de tip Su-30SM din Federația Rusă. Un prim contract pentru livrarea de aeronave de acest tip a fost încheiat în anul 2017. Conform prevederilor acestuia, în luna noiembrie 2019, Baza 61 Aeriană - Baranovichi a primit patru avioane de vânătoare Su-30SM.

În total, era planificată achiziționarea unei escadrile (12 aeronave). Cu toate acestea, livrarea următorului lot de avioane Su-30SM nu a mai fost la fel de simplă. În perioada 2020-2024, oficialii Ministerului Apărării din Republica Belarus au anunțat în mod repetat achiziționarea și livrarea de noi avioane de vânătoare. Însă, până în prezent, acest lucru nu s-a mai întâmplat.

Din declarații publice recente rezultă faptul că Forțele Aeriene ale Republicii Belarus ar trebui să primească un anumit număr de avioane Su-30SM în 2024, dar acest lucru nu este sigur.

De asemenea, în viitor, vor începe și livrările de avioane modernizate Su-30SM2, care sunt în prezent asamblate la uzina din Irkuțk.

Trebuie remarcat faptul că mai devreme nu au existat informații oficiale despre transferul de avioane de vânătoare Su-30SM2 către Forțele Aeriene ale Republicii Belarus. Având în vedere transferul întârziat al celui de-al doilea lot de aeronave Su-30SM către Forțele Aeriene ale Republicii Belarus, se poate aprecia că primul Su-30SM2 va fi livrat în perioada 2025-2026.

În prezent, MiG-29 (și modificările sale) rămâne principalul avion de vânătoare operat de Forțele Aeriene din Republica Belarus.

Comentariul autorului: Vizita președintelui Lukașenko la Întreprinderea de Aviație din Irkuțk a fost confirmată și de surse din Republica Belarus, inclusiv de Serviciul de presă al Președinției.

Potrivit acestora, șeful statului s-a interesat și de noile avioane civile de pasageri MS-21 produse de întreprindere și a discutat despre o serie de proiecte comune cu societăți din Republica Belarus.

Referindu-se la modelul de avion de vânătoare Su-30 care i-a fost prezentat la uzina din Irkuțk, Lukașenko a spus: “Aeronava mea preferată”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel