Belarusul restricţionează posibilităţile de părăsire a teritoriului

Eduard Pascu / 02 iun 2021 / 08:18

Belarusul a restricţionat posibilităţile pentru cetăţeni de a părăsi ţara pe cale rutieră, fiind autorizaţi doar deţinătorii unui permis de şedere permanentă într-un stat străin, în timp ce opoziţia denunţă o ''încălcare absolută'' a legii, relatează AFP. Totodată, un jurnalist care lucrează pentru Deutsche Welle a fost eliberat după ce a stat 20 de zile în închisoare.

Într-un mesaj postat marţi pe Telegram, serviciul de poliţie de frontieră din Belarus a indicat că doar ''cetăţenii care deţin un document care confirmă autorizarea de şedere permanentă într-un stat străin'' au dreptul să părăsească Belarusul, adăugând că ''un permis de şedere temporară (...) nu constituie un motiv pentru a călători în străinătate'', transmite Agerpres.

Belarusul a impus restricţii privind călătoriile în străinătate în decembrie 2020, oficial în cadrul pandemiei de coronavirus. În orice caz, părăsirea ţării pe cale rutieră este posibilă cel mult o dată la şase luni. 

Jurnalistul belarus independent Aleksandr Burakov, care lucrează pentru Deutsche Welle, a fost eliberat după 20 de zile petrecute în închisoare în oraşul Mogilev din estul ţării.

"Sunt foarte uşurat deoarece colegul nostru iese mai mult sau mai puţin nevătămat după ce a fost închis ilegal, dar spirala violenţei de stat împotriva jurnaliştilor este din ce în ce mai îngrijorătoare", a reacţionat directorul Deutsche Welle, Peter Limbourg, într-un comunicat de presă.

"Este din ce în ce mai evident că regimul din Belarus doreşte să reducă la tăcere ultimele voci independente din ţară, prin orice mijloace necesare", a denunţat Peter Limbourg.

Arestat pe 12 mai în timp ce acoperea procesul intentat opozantului Pavel Seviarineţ şi altor personalităţi din opoziţie, Burakov a fost condamnat trei zile mai târziu pentru participarea la un "eveniment neautorizat".

Aleksandr Burakov, la fel ca un alt jurnalist arestat în acelaşi timp, a susţinut pe 15 mai, în faţa instanţei din Mogilev că a fost supus în timpul detenţiei la "tortură şi tratament inuman", că a fost trezit de mai multe ori în timpul nopţii şi obligat de gardieni să se dezbrace.

Jurnalistul "a fost eliberat din închisoare marţi, după 20 de zile de detenţie", a informat Deutsche Welle.

Belarusul a fost scena unor proteste anti-guvernamentale fără precedent după scrutinul prezidenţial controversat din august anul trecut, al cărui rezultat a fost contestat de opoziţie şi opinia publică şi în urmă căruia preşedintele Aleksandr Lukaşenko a obţinut un al şaselea mandat.

La sfârşitul lunii mai, un avion de linie care circula pe ruta Atena-Vilnius a fost deturnat către Minsk sub escorta unui avion de vânătoare, după o ameninţare cu bombă care s-a dovedit a fi falsă. Jurnalistul de opoziţie Roman Protasevici şi prietena sa, care se aflau la bordul avionului, au fost arestaţi.

Conform datelor centralizate de ONG-ului pentru drepturile omului Viasna, în Belarus se află în închisoarea la ora actuală 449 de prizonieri politici.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy