Belarus vede desfăşurarea de tancuri americane în Lituania că pe o ameninţare de securitate

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Președintel Belaruslui, Alexander Lukashenko, a ordonat elaborarea unor planuri ca răspuns la descărcarea de trupe şi tehnica militară americană pe teritoriul Lituaniei, a informat marți agenția de știri din Belarus, BelTA.

Belarusul intenționează să crească numărul de contingente de teren în direcția lituaniană după ce președintele țării, Alexander Lukashenko, a primit un raport de la Ministerul Apărării cu privire la situația politico-militară, riscuri, provocări și amenințări.

„Se vor lua măsuri pentru consolidarea frontierei de stat a Belarusului, iar efectivul trupelor pe direcția lituaniană va fi crescut”, a declarat ministrul apărării din Belarus, Andrei Ravkov, potrivit Pagina de Rusia.

Belarusul ia aceste măsuri ca urmare a desfăşurării de vehicule blindate americane în apropierea graniței belaruse și a organizării, în primăvara anului 2020, a unor exerciții NATO pe scară largă denumite ”Defender Europe”.

De asemenea, ministrul belarus a informat că, pe lângă componenta militară, sunt luate și o serie de măsuri informative și diplomatice. Potrivit șefului Ministerului Apărării, va fi „ridicată în mod clar problema prezenței trupelor NATO în apropierea frontierei cu Belarusul”.

În octombrie, un batalion al Forțelor Armate SUA a fost dislocat în Lituania, cuprinzând aproximativ 500 de militari, 30 de tancuri Abrams și 25 de vehicule de luptă de infanterie Bradley. Această unitate este situată la poligonul din Pabrad, situat la 15 km de granița cu Belarus.

Exercițiile ”Defender Europe” vor avea loc în aprilie – mai 2020, la care vor participa 18 state.

Lituania oferă asigurări Belarusului: tancurile americane nu reprezintă o ameninţare de securitate

Cu toate acestea, ministrul lituanian al Apărării, Raimundas Karoblis, a declarat că nu există nicio amenințare pentru Belarus din Occident.

,,Lituania este direct interesată de păstrarea independenței și integrității teritoriale a Belarusului, precum și de dezvoltarea cooperării economice cu aceasta", a spus el, potrivit lrt.lt.

,,Prin urmare, pot să vă asigur că, din partea occidentală, nu există nicio amenințare militară sau de altă natură la adresa suveranităţii teritoriale a Belarusului. Batalionul de militari americani, care va fi dislocată în Lituania până în primăvară, nu reprezenta nici o amenințare pentru securitatea Belarusului, sperăm că reacția Belarusului va fi una adecvată", a spus Karoblis.

Ministrul lituanian al apărării a spus că rotirea forțelor NATO, inclusiv cele ale Statelor Unite, este o practică obișnuită, mai ales după anul 2014.

,,Astfel de rotiri au mai avut loc și vor fi mai multe pe viitor. Credem că este un factor de descurajare foarte important, deoarece creștere gradul de securitate în regiunea noastră", a spus ministrul.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel