Belarus se opune desfăşurării unei baze militare ruse pe teritoriul său

S.I. Catalin / 03 oct 2019 / 12:06

Ministrul belarus de externe, Vladimir Makei, a declarat într-un interviu acordat agenției de știri RBC , că „nu există nicio nevoie practică, politică sau militară” pentru desfășurarea unei baze militare a Forțelor Aeriene Ruse în Belarus.

Diverse publicaţii mass-media au adus în dezbateri, în mod repetat, acest subiect. Moscova și Minsk au confirmat anterior că discută această posibilitate a instalării unei baze militare pe teritoriul Belarusului.

Makei a spus că problema devine irelevantă din cauza dezvoltării tehnologiilor moderne și și-a exprimat îndoiala că desfășurarea instalațiilor militare ruse ar contribui la consolidarea stabilității și securității în regiune.

În același timp, ministrul a subliniat că decizia Minskului nu are legătură cu „influența unor forțele externe”, fiind luate în considerare doar interesele naționale.

Anterior, omologul său rus Sergey Lavrov a descris refuzul Belarusului de a răspunde cererii Rusiei [pentru baza aeriană] drept „un episod neplăcut”. În același timp, el a remarcat natura amiabilă a relațiilor bilaterale dintre țări.

Majoritatea bazelor militare ale Rusiei în străinătate se află în fostele republici sovietice. Belarus are o stație radar Volga, proiectată pentru detectarea pe rază lungă a rachetelor balistice. De asemenea, mari instalații militare rusești sunt dislocate în Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan și în alte țări.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy