Belarus îşi mobilizează o parte din rezerviști de teama unei intervenții a Rusiei

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Ministry of Defence of the Republic of Belarus
Sursă foto: Ministry of Defence of the Republic of Belarus

Belarus și Federația Rusă, state aliate și prietene, nu trec prin cele mai bune relații. Președintele statului. Aleksandr Lukașenko, aflat la putere de peste un sfert de veac, se pregătește de un scrutin electoral ce va avea loc pe 9 august. În acest context autoritățile de la Minsk au arestat mai mulți mercenari ruși din Wagner Group, acuzați că ar fi încercat să destabilizeze țara.

În tot acest context, Belarus va mobiliza o parte din rezerviști în regiunea din apropierea graniței cu Federația Rusă. Informațiile au apărut pe mai multe site-uri pe internet, dar mobilizarea a fost confirmată și de Ministerul Apărării din Belarus.

Natalya Gavrusik, purtător de cuvânt în cadrul Ministerului Apărării, a precizat la solicitarea agenției Interfax că mobilizările sunt programate și au ca scop instruirea militară. Totodată, aceasta a adăugat că astfel de mobilizări au loc constant în diferite perioade ale anului. Ea a evitat să facă vreo legătură între mobilizări și tensiunile dintre Minsk și Moscova.

Nu putem să nu subliniem totuși faptul că Minskul a efectuat mobilizarea rezerviștilor pe data de 10 august, exact la o zi după alegerile prezidențiale care vor avea loc în Belarus.

Pe de altă parte cei de la Defence-Blog susțin că au confirmarea unui oficial militar din Belarus că mobilizarea rezerviștilor va avea loc pe 10 august. Acesta nu a dorit să comenteze nici motivul, dar nici numărul celor mobilizați. Sursa citată avansează însă un număr, citând la rândul ei surse proprii locale: Ar fi vorba despre 3.000 de rezerviști, mobilizați de teama unei intervenții a Rusiei.

Potrivit reputatei reviste Global FirePower, în Belarus, stat de aproximativ 9,5 milioane de cetățeni, personalul militar activ este de 45.500 de militari, în timp ce numărul rezerviștilor este de 300.000.

Tot Defence-Blog, împreună cu Novaya Gazeta, au publicat în urmă cu două zile imagini video ale unui convoi militar, în care puteau fi observate aproximativ 10 blindate, despre care au scris că sunt trupe suplimentare care se deplasează la frontiera cu Rusia. 

DefenseRomania subliniază că imaginile nu sunt confirmate de nicio sursă militară și pot reprezenta un simplu convoi care se deplasează la un eveniment militar.

 

Lukașenko înțeapă Rusia, dar spune că Moscova va rămâne mereu cel mai apropiat aliat al Belarusului indiferent cine va conduce cele două țări

 

Pe de altă parte, președintele Aleksandr Lukașenko s-a adresat tot azi națiunii. În discursul său, citat de agenția bielorusă de stat BelTA, Lukașenko afirmă că Rusia a fost mereu și va rămâne cel mai apropiat aliat al țării sale. Indiferent cine va fi la putere în cele două state.

„Rusia a fost întotdeauna, și va rămâne, cel mai apropiat aliat al nostru, indiferent cine e la putere în Belarus sau în Federația Rusă”, a precizat Lukașenko care nu s-a ferit să afirme acest lucru „chiar dacă relația fraternă dintre noi s-a schimbat în una de parteneriat”.

Totodată, președintele Belarusului a dat asigurări că țara sa va construi parteneriate strategice cu vecinii săi, dar și cu state precum China și țări occidentale precum SUA.

Tensiunile dintre Belarus și Rusia au escaladat după ce autoritățile de la Minsk au anunțat că Serviciu Naţional de Securitate (KGB) a reținut 33 de mercenari angajați ai companiei militare private rusești Wagner Group acuzați că urmau să destabilizeze țara în contextul alegerilor prezidențiale. Moscova a dezmințit vehement această informație.

Autorităţile din Belarus cred că soţul candidatei opoziţiei la preşedinţie Svetlana Tihanuskaia ar putea avea legături cu grupul reţinut şi au lansat o procedură penală împotriva acestuia sub suspiciunea de incitare la revolte.

CITEȘTE ȘI: Disputa dintre Rusia și Belarus se adâncește după reținerea mercenarilor din Wagner Group. Rușii spun că au 'pierdut zborul'

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel