Belarus încă mai așteaptă avioanele Su-30SM comandate în Federația Rusă

Ionel Copcea |
Data publicării:

Serviciul de presă al Ministerului Apărării din Republica Belarus a anunțat recent că al doilea lot de avioane de vânătoare multirol de tip Su-30SM va fi livrat Forțelor Aeriene în luna octombrie 2022.

După cum se arată într-un comunicat de presă al serviciului, Ministerul Apărării din Republica Belarus a încheiat cu producătorul rus un contract pentru achiziționare a opt avioane de vânătoare Su-30SM. Primul lot, format din patru aeronave a fost adus pe aerodromul din Baranovici în luna noiembrie 2019, iar următoarele patru avioane ar trebui livrate la un interval de aproximativ doi ani.

În anul 2021, se așteaptă semnarea între părți a unui nou contract, pentru încă un lot de avioane de vânătoare Su-30SM. În acest fel, Republica Belarus va cumpăra 12 avioane de acest tip, în trei tranșe de câte patru aeronave.

Reprezentanții Ministerului Apărării din Republica Belarus au precizat că alegerea avioanelor de vânătoare rusești de tip Su-30SM pentru dotarea Forțelor Aeriene nu a fost întâmplătoare. Anterior, au fost achiziționate deja 12 avioane de luptă și antrenament de tip Yak-130, produse la Întreprinderea de aviație din Irkutsk. Aeronavele de acest tip reprezintă un complex de antrenament, în vederea întrebuințării avioanelor de vânătoare Su-30. De asemenea, unitățile de aviație au deja experiență în folosirea avioanelor de vânătoare Su-27, predecesoarele Su-30. În plus, avionul Su-30SM cu două locuri poate fi folosit atât pentru îndeplinirea misiunilor de luptă, cât și pentru antrenarea piloților.

Comentariul autorului: Primul contract pentru achiziționarea avioanelor de vânătoare Su-30SM a fost încheiat între Ministerul Apărării din Republica Belarus și Întreprinderea de aviație Irkutsk din Federația Rusă în anul 2017. Inițial, livrările celor opt aeronave trebuia să aibă loc în perioada 2018-2020.

Primele patru avioane au fost deplasate în Republica Belarus, în două tranșe de câte patru aeronave, pe 23 și 30 noiembrie 2019. Avioanele, cu numere de bord roșii de la 01 la 04, au aterizat pe aerodromul Bazei 61 Aviație de Vânătoare - Baranovici (Regiunea Brest).

Deși ulterior s-a anunțat că al doilea lot de avioane va fi livrat în anul 2021, se pare că acestea vor fi primite abia cu un an mai târziu, respectiv în luna octombrie 2022.

Probabil, întârzierile înregistrate în furnizarea avioanelor de vânătoare Su-30SM pentru Republica Belarus este legată de acordarea de prioritate pentru dotarea Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse cu aeronave de acest tip. În paralel cu aceasta, au fost livrate avioane de vânătoare de tip Su-30SM și pentru Forțele Aeriene ale Armeniei și Kazahstanului.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel