Baza militară Incirlik, costuri politice ale închiderii acesteia

Bogdan Cotiga |
Data publicării:

Închiderea bazei de la Incirlik, principala bază aeriană a NATO în Turcia, important pivot pentru operaţiunile coaliţiei antijihadiste în Siria, ar putea să coste scump Ankara, estimează numeroşi analişti.

În timp ce relaţiile între SUA şi Turcia, ţări aliate în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, au atins cel mai scăzut nivel în ultimele săptămâni, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat Washingtonul că ar putea să fie pus în situaţia să găsească 'noi prieteni şi noi aliaţi'. Pe acest fundal, Erdogan a avut la sfârşitul săptămânii trecute o convorbire telefonică cu preşedintele rus Vladimir Putin, cu care a abordat probleme economice şi comerciale, precum şi criza din Siria.

Se cere arestarea militarilor americani

Potrivit documentelor publicate săptămâna trecută de mass-media americane, un grup de avocaţi apropiaţi guvernului turc a depus o moţiune la tribunalul din Adana, cel mai apropiat oraş de baza Incirlik, pentru a cere arestarea ofiţerilor americani acuzaţi că au participat la tentativa de lovitură de stat din iulie 2016 împotriva lui Erdogan. Avocaţii îl citează în special pe generalul Joseph Votel, comandantul forţelor aeriene americane din Orientul Mijlociu, printre responsabilii americani a căror arestare o doresc. Ministrul american al apărării, Jim Mattis, încearcă să liniştească apele şi asigură că relaţiile dintre militarii dintre cele două ţări nu s-au schimbat.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel