Baza aeriană Kucova. Investiție NATO de 50 de milioane de euro

Sebastian Florea |
Data publicării:

NATO va cheltui 50 de milioane de euro în prima fază a transformării 'mormântului MiG-urilor' de la Kucova în bază a Alianţei.

NATO va cheltui peste 50 de milioane de euro în prima fază a lucrărilor pentru transformarea bazei aeriene de la Kucova, în Albania, în bază de suport logistic, antrenament şi exerciţii a Alianţei, a afirmat ministrul albanez al apărării, Olta Xhacka, transmite vineri Reuters.

Această bază reprezintă 'prima amprentă a NATO în Balcanii de vest', a declarat pentru Reuters titulara portofoliului apărării din guvernul de la Tirana, dând asigurări că 'regiunea în ansamblu a intrat într-un proces ireversibil de integrare euro-atlantică'.

Premierul albanez Edi Rama a anunţat la începutul lui august că NATO, la care Albania a aderat în 2009, prevede modernizarea bazei de la Kucova, adăugând că autorităţile de la Tirana se află de asemenea în discuţii cu SUA pentru 'intensificarea modernizării capacităţilor aeriene ale Albaniei'. Facilitatea de la Kucova (centru) a fost mult timp considerată 'mormântul' forţelor aeriene altădată puternice ale Albaniei, care şi-a pensionat în 2005 cele 224 de MiG-uri sovietice şi chinezeşti, spaţiul aerian al ţării fiind monitorizat din 2009 de Italia şi Grecia.

Vestea apariţiei unei baze a NATO a stârnit speranţe la Kucova - cunoscut ca Stalin în perioada comunistă - unde localnicii se aşteaptă ca baza NATO să dea un impuls economiei locale marcate de şomaj.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel