Bătălia pentru Herson: Rușii au două modalități pentru a opri contraofensiva Ucrainei pe care o numesc „masacru fără sens”

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Forțele de apărare ale Ucrainei. Photo: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Forțele de apărare ale Ucrainei. Photo: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Ucraina a lansat o contraofensivă în Herson pe mai multe direcții în urmă cu câteva zile. Obiectivul major al noului efort militar este regiunea Herson, capturată de forţele ruse la începutul conflictului. Herson este situat chiar la nord de peninsula Crimeea.

În tot acest timp ucrainenii avansează încet. Un consilier al președintelui Zelenski a confirmat că Armata Ucrainei a eliberat localitatea Vîsokopillea din Herson. 

Partea rusă a confirmat și ea informația, dar a minimalizat-o

"Vîsokopillea. Regiunea Herson. Ucraina. Astăzi", a scris Kirilo Timoşenko, adjunct al şefului biroului preşedintelui, într-o postare pe Facebook alături de o fotografie cu trei soldaţi pe acoperişuri, unul dintre ei fixând un steag ucrainean pe un stâlp.

Portalul rus de propagandă pro-Kremlin Vzglyad vorbește de pierderi colosale ale Ucrainei în prima săptămână de contraofensivă, avansând cifre greu nu doar de verificat, dar și de crezut: Ucrainenii ar fi pierdut două brigăzi, militarii fiind uciși sau răniți, peste 300 de vehicule blindate și zeci de tancuri, considerând că forțele armate ale Ucrainei nu au capacitatea de a înlocui acest echipament în timp util, nici măcar cu ajutor occidental. 

 

Rușii admit câștiguri teritoriale ale Ucrainei în Herson, dar le diminuează importanța

 

Sursa menționată citează mai mulți experți ruși care fac o analiză a contraofensivei Ucrainei, arătând că în ciuda pierderilor ucrainenii continuă să bombardeze unele poziții ruse.

Bagatelizând contraofensiva, experții ruși spun că Ucraina atacă în cinci direcții în Herson, dar a reușit să avanseze foarte puțin doar în două.

Unul dintre ei admite pierderea localității Vîsokopillea, dar precizează că aceasta nu era un punct strategic și se afla în zona „gri”, nu în cea controlată total de forțele ruse. Însă pe măsură ce luptele se intensifică în contextul geografiei Hersonului unde predomină câmpul deschis, orice localitate devine automat un punct strategic.

Rușii mai adaugă însă că se așteaptă la o ripostă a armatei ruse, dar „atâta timp cât au rezerve (forțele de apărare ale Ucrainei), ei vor încerca să străpungă măcar undeva”.

 

Experții ruși identifică două modalități pentru a opri contraofensiva Ucrainei în Herson

 

1. Photo cred... (herson-harta-ucraina_69110700.jpg)

Herson, Ucraina. Photo credit: Foreign Policy Research Institute

Grupul de experți militari ruși mai afirmă că acalmia din aceste zile se datorează dificultăților logistice și regrupării după luptele din ultimele zile din Herson și identifică două modalități de a opri contraofensiva Ucrainei în Herson.

Prima se bazează pe tactica folosită de Ucraina care are la bază strategie NATO, anume implicarea în atacuri a unităților în grupuri mobile de mici dimensiuni pentru a exclude atacurile frontale. În acest sens consideră experții ruși, Armata ucraineană rămâne vulnerabilă în ceea ce privește aparatul logistic și de comunicare, inclusiv livrarea de combustibil și muniție, iar aici rușii ar putea lovi.

A doua modalitate ar fi escaladarea luptelor în altă regiune și o contraofensivă într-un alt sector, fapt care va obliga Ucraina să transfere forțele disponibile din regiunea Herson în altă parte a teritoriului. 

Rușii conchid și precizează că în încercarea de a cuceri ceva în Herson și pentru a da o lovitură de imagine, președintele Zelenski ar putea sacrifica teritorii din Donețk-ul încă aflat în afara ocupației ruse sau din regiunea Zaporojie.

Notă: În contextul contraofensivei Ucrainei din Herson informațiile disponibile de la Kiev sunt puține, iar acest lucru e de înțeles, în acest moment fiind o operațiune în desfășurare.

Din motive lesne de înțeles orice informație transmisă de partea rusă trebuie privită cu suspiciune, mai ales în ceea ce privește numărul de pierderi înregistrate de contraofensiva ucraineană, o componentă a războiului total declanșat de Rusia în Ucraina fiind chiar războiul informațional.

Din analiza experților ruși putem sesiza însă că Moscova admite pierderi teritoriale în Herson deși le bagatelizează, dar și un alt aspect important, anume că ucrainenii au preluat de câteva zile inițiativa în Herson.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel