Bătălia din Gaza: Israelul a ajuns la spitalul Al Shifa. IDF neagă că a dat ultimatum pentru evacuarea spitalului

Darius Muresan |
Data publicării:
Războiul israeliano-Hamas în Fâșia Gaza. Foto: Agerpres
Războiul israeliano-Hamas în Fâșia Gaza. Foto: Agerpres

Armata israeliană (IDF) a negat sâmbătă că le-a dat termen de o oră medicilor, pacienţilor şi persoanelor strămutate care se află în incinta Al Shifa, cel mai mare spital din Gaza, situat în nordul enclavei, pentru a evacua complexul spitalicesc, aşa cum a denunţat Ministerul Sănătăţii din Gaza, controlat de gruparea islamistă Hamas, transmite Agerpres, care citează EFE.

Potrivit Forţelor de Apărare Israeliene, armata "a dat curs cererii directorului Spitalului Al Shifa de a permite unor locuitori din Gaza care se aflau în spital şi doreau să se evacueze să poată facă acest lucru printr-o rută sigură".

"În niciun moment armata nu a ordonat evacuarea pacienţilor sau a echipelor medicale şi, de fapt, a propus ca orice cerere de evacuare medicală să fie înlesnită de către armată", a informat IDF într-un comunicat.

Cu puţin timp înainte, Ministerul Sănătăţii din Gaza, controlat de braţul politic al Hamas, anunţase că "armata de ocupaţie le-a dat medicilor, pacienţilor şi persoanelor strămutate un termen de o oră pentru a evacua spitalul Al Shifa din Gaza".

Şeful Departamentului de Ortopedie, Adnan al Bursh, citat de minister, a dat asigurări că ordinul a creat "o stare gravă de panică şi frică" în interiorul centrului spitalicesc şi a subliniat că medicii nu vor părăsi spitalul fără pacienţii lor.

Pe de altă parte, directorul general al spitalelor din Gaza, Munir al Bursh, a acuzat că trupele israeliene au ridicat cadavre de la morga spitalului, precum şi din cimitirul săpat în interiorul perimetrului complexului medical.

Armata israeliană susţine că în incinta Al Shifa se află ascuns un centru de comandă al Hamas şi, din această cauză, spitalul este un obiectiv militar. În ultimele zile, IDF a asediat spitalul şi a realizat mai multe incursiuni limitate în perimetrul Al Shifa unde a spus că a găsit arme şi un tunel folosit de gruparea islamistă Hamas.

Totuşi, majoritatea personalului medical şi a pacienţilor de la Al Shifa au părăsit spitalul în urma ultimatumului armatei israeliene, pe care IDF neagă că l-a dat. Potrivit unui comunicat al direcţiei generale a Ministerului Sănătăţii din Gaza, cel puţin cinci medici au rămas în interiorul spitalului pentru a avea grijă de cei circa 120 de pacienţi care au rămas în continuare în spital, relatează EFE.

La rândul său, AFP a relatat că sute de persoane au părăsit spitalul Al-Shifa din Gaza, asediat de mai multe zile de armata israeliană. Aceştia au părăsit spitalul pe jos, potrivit unui jurnalist AFP aflat la faţa locului. AFP a transmis că, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza, "120 de răniţi" şi nou-născuţi prematuri nu au putut fi evacuaţi.

Aceste coloane de persoane strămutate, personal medical şi pacienţi, unii răniţi şi foarte slăbiţi, s-au îndreptat către Salaheddin, drum care duce spre sudul Fâşiei Gaza unde armata israeliană ordonă populaţiei să se refugieze.

Soldaţii israelieni care efectuau pentru a patra zi consecutiv un raid în spitalul al-Shifa au ordonat prin difuzor sâmbătă dimineaţa evacuarea acestuia "într-o oră", potrivit AFP.

Oficiali de la unitatea medicală au indicat anterior că 450 de persoane bolnave şi rănite nu au putut fi evacuate. Medicii au rămas în Al-Shifa pentru a avea grijă de pacienţi, au spus ei.

Potrivit ONU, în spital se aflau circa 2.300 de persoane - pacienţi, medici şi persoane strămutate.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel