Bătălia de pe râul Doneţ nu va fi uitată de ruşi | Ofiţer ucrainean: Rusia este victima propriei sale propagande şi a unor tactici depăşite

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

O echipă a postului CNN s-a deplasat marţi în localitatea Bilohorovka din estul Ucrainei, locul unde Rusia a suferit săptămâna trecută probabil una dintre cele mai grele înfrângeri în război, după o tentativă eşuată a unei brigăzi mecanizate ruse de a traversa râul Doneţ. Terenul de lângă râu este presărat cu vehicule militare ruse calcinate, tancuri separate de turelele lor şi corpuri carbonizate ale soldaţilor ruşi. Armata ucraineană afirmă că a distrus acolo cel puţin 73 de unităţi de echipament, inclusiv tancuri T-72 şi o varietate de vehicule de luptă ale infanteriei. 

,,Au avut trei locuri pentru traversare. L-au încercat pe primul, au eşuat, au fost zdrobiţi acolo. L-au încercat şi pe al doilea, au fost zdrobiţi din nou'', explică un ofiţer ucrainean pentru CNN.

DefenseRomania anunța încă de săptămâna trecută că un întreg batalion rusesc de infanterie întărit cu tancuri a fost distrus pe timpul traversării cursului de apă.

Atunci, trupele ruse au încercat să traverseze râul Severski Donetsk, în apropierea satului Belogorovka (Bilogorivka) din regiunea Lugansk, situat la aproximativ 30 de km E-SE de localitatea Liman, în care se află un important bastion al apărării ucrainene.

În mod evident presa din Federația Rusă nu a scris nimic despre acest eveniment, precum nici canalele oficiale ale Ministerului Apărării de la Moscova nu au anunțat.

,,Ei bine, la ultimul (ponton distrus n.red) pe care l-aţi văzut, acolo au pierdut cele mai multe echipamente. Acolo au încercat de patru ori. La prima încercare nu au reuşit, au fost striviţi cu artileria. La fel şi a doua oară. Le fiecare nouă încercare şi-au intensificat eforturile, neînţelegând că noi vedem totul. Iar la fiecare acţiune a lor noi aveam o contra-acţiune'', a detaliat ofiţerul ucrainean, potrivit Agerpres.

Armata ucraineană a folosit artileria pentru a distruge pontonul amplasat de trupele ruse peste râul Doneţ, în timp ce unităţi terestre ucrainene au împins în retragere trupele ruse către râul pe care nu-l mai puteau traversa înapoi întrucât pontonul fusese distrus.

''Nu mai aveau timp să treacă, nu mai aveau timp să lanseze bărcile. Toţi au fost copleşiţi cu artileria şi focurile de armă şi noi priveam cu ajutorul dronelor cum cădeau în apă şi se înecau'', povesteşte militarul ucrainean.

Acesta crede că pe plan militar Rusia este victima propriei sale propagande şi a unor tactici ''depăşite'.

În privinţa echipamentelor militare, ruşii ''au unele lucruri noi, dar în cea mai mare parte totul este depăşit. Tacticile sunt de asemenea depăşite. Iar din punct de vedere tehnologic, ei sunt mult în urma NATO şi a echipamentelor americane'', concluzionează ofiţerul ucrainean.

Un colonel rus în retragere, Mihail Hodarenok, a avertizat marţi la o emisiune la postul public rus de televiziune Rossia-1 că Ucraina poate înarma, cu ajutorul SUA şi al UE, un milion de soldaţi bine pregătiţi şi puternic motivaţi ce ar putea pune mari probleme armatei ruse.

Acesta a subliniat faptul că, deşi într-adevăr există soldaţi ucraineni care se predau trupelor ruse, este vorba despre ''cazuri izolate'', iar în acest timp armata ucraineană îşi păstrează un nivel ridicat de motivaţie, la care se adaugă aprovizionarea ei cu arme moderne occidentale, situaţie căreia planificatorii militari ruşi trebuie să-i acorde atenţie în calculele lor strategice şi operaţionale.

''Situaţia pe acest plan se va înrăutăţi pentru noi'', a insistat colonelul, într-o critică neobişnuită auzită la un post TV rus despre mersul ''operaţiunii militare speciale'' în Ucraina.A

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel