Balcanii, aderare la UE. Dispută între Serbia și Kosovo la reuniunea din Viena

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:

Şefi de guvern din state din zona Balcanilor au declarat luni, cu ocazia unei reuniuni la Viena pentru discutarea eforturilor ţărilor lor de aderare la Uniunea Europeană, că acestea trebuie să coopereze şi să depăşească tensiunile dintre el. Reuniunea a fost umbrită de disputa dintre Serbia și Kosovo.

Reuniunea, la care au participat comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn, şi cancelarul austriac Sebastian Kurz, a fost umbrită de o dispută comercială între Serbia şi Kosovo, provincia care şi-a declarat independenţa de Belgrad în urmă cu un deceniu.

'Din nefericire, am avut vremuri mult mai bune în ce priveşte cooperarea regională', a declarat premierul sârb Ana Brnabic într-o conferinţă de presă.

Ea a criticat tarifele introduse recent de Kosovo la produse şi servicii din Serbia, ca şi din Bosnia-Herţegovina.

Ana Brnabic a reiterat poziţia Belgradului conform căreia această măsură încalcă Acordul de Liber Schimb Central-European, care include state balcanice şi Republica Moldova.

În schimb, premierul kosovar Ramush Haradinaj a replicat că Serbia boicotează exporturile din Kosovo. 'Nu suntem trataţi în mod egal de câţiva ani de doi dintre vecinii noştri', a declarat Haradinaj, indicând spre Serbia şi Bosnia-Herţegovina.

Puterile occidentale şi majoritatea statelor membre ale UE au recunoscut Kosovo. Serbia nu a recunoscut independenţa fostei provincii şi, cu ajutorul aliatului său Rusia, blochează primirea acesteia în ONU.

Belgradul a fost totuşi de acord să normalizeze relaţiile cu Kosovo în cadrul unui proces mediat de Uniunea Europeană, astfel încât să poată începe negocierile de aderare la blocul comunitar. Bruxellesul face presiuni asupra ambelor părţi pentru a încheia un acord constrângător.

'Cred că trebuie să arătăm puţin mai multă capacitate de cooperare regională între ţările noastre dacă vrem să cooperăm cu Uniunea Europeană mai târziu', a afirmat luni vicepremierul macedonean Kocho Angjushev.

La reuniunea de la Viena au mai participat lideri din Albania, Bosnia-Herţegovina şi Muntenegru.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel