Azerbaidjanul a „rupt” legătura între Armenia și Nagorno Karabakh. Războiul e din nou pe cale să explodeze în Caucaz

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Coridorul Lachin, Nagorno-Karabah. Sursă foto: BBC
Coridorul Lachin, Nagorno-Karabah. Sursă foto: BBC

Situație extrme de tensionată în Caucaz, unde Azerbaidjanul a ocupat coridorul Lachin, care asigură legătura între Armenia și regiunea Nagorno Karabakh. 

La începutul acestei săptămâni situația în Nagorno Karabakh a devenit din nou extrem de periculoasă, după ce coridorul Lachin a fost blocat

Amintim că în 2020, Azerbaidjanul a atacat cu susținerea Turciei în Nagorno-Karabakh, iscând astfel al doilea război major după cel de la începutul anilor 1990. Armenia a fost nevoită să cedeze controlul mai multor regiuni, iar trupele ruse au fost dislocate pentru menținerea păcii. De atunci au existat mai multe atacuri, ambele părți acuzându-se reciproc. Cel mai grav a fost pe 13 septembrie 2022, după un atac major al Azerbaidjanului asupra Armeniei.

În cursul zilei de marți, Ministerul de Externe de la Erevan a anunțat că în dimineața zilei de luni (12 decembrie 2022), un grup de azeri, care s-au declarat activiști de mediu, au montat corturi lângă orașul Shushi, blocând tranzitul în coridorul Lachin. 

 

Scopul acțiunii e de a „rupe”  Armenia de Nagorno Karabakh

 

Această mișcare încalcă grav prevederile declarației trilaterale dintre Armenia, Azerbaidjan și Federația Rusă, semnată sub egida lui Vladimir Putin pe 9 noiembrie 2020, prevedere care subliniază tranzitul pe coridorul Lachin.

Armenia spune că este „evident că această provocare a fost organizată de organele de stat din Azerbaidjan, cu scopul de a izola Nagorno-Karabakh de Armenia”.

Subliniem că după tratatul de pace din 9 noiembrie 2020, Coridorul Lachin a intrat sub controlul total al contingentului de menținere a păcii dislocat de Federația Rusă.

Situația e cu atât mai gravă cu cât blocarea coridorului de către azeri va duce la o criză alimentară în Nagorno-Karabakh, și implicit, una umanitară.

Rusia, prin vocea purtătorului de cuvânt al MAE rus Maria Zaharvova s-a declarat foarte îngrijorată de blocarea Coridorului Lachin și a cerut redeschiderea imediată a rutei.  

SUA au atras și ele atenția că blocada azeră asupra coridorului riscă să lase fără gaz 120.000 de armeni, în contextul iernii. Washingtonul a cerut ca Azerbaidjanul să fie tras la răspundere pentru această situație.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel