Azerbaidjan și Armenia au fost de acord cu o misiune civilă a UE pentru a ajuta la demarcarea frontierei cu Azerbaidjanul

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Președintele azer Ilham Aliyev și premierul armean Nikol Pashinian în Republica Cehă, împreună cu Emmanuel Macron și președintele Consiliului European Charles Michel / Facebook, Ilham Aliyev
Președintele azer Ilham Aliyev și premierul armean Nikol Pashinian în Republica Cehă, împreună cu Emmanuel Macron și președintele Consiliului European Charles Michel / Facebook, Ilham Aliyev

Consiliul European a declarat vineri că Armenia și Azerbaidjan au convenit asupra unei misiuni civile a UE de-a lungul graniței celor două țări.

 

Uniunea Europeană va trimite o misiune civilă în Armenia, de-a lungul graniţei cu Azerbaidjanul, pentru a construi încrederea între cele două ţări şi pentru a contribui la demarcarea frontierei, au anunţat părţile interesate vineri după o întâlnire cvadripartită cu Franţa la Praga, transmite Agerpres, care citează AFP.

„A existat un acord de către Armenia pentru a facilita o misiune civilă a UE de-a lungul graniței cu Azerbaidjan. Azerbaidjanul a fost de acord să coopereze în această misiune în ceea ce o privește”, se arată într-un comunicat.

"Misiunea va începe în octombrie pentru o durată maximă de două luni", se arată într-o declaraţie comună emisă după discuţiile dintre premierul armean Nikol Paşinian, preşedintele azer Ilham Aliyev, şeful statului francez Emmanuel Macron şi preşedintele Consiliului European Charles Michel.

Anunțul a venit la o zi după ce președintele azer Ilham Aliyev și premierul armean Nikol Pashinian s-au întâlnit în Republica Cehă , în marja primului summit al Comunității Politice Europene, la invitația președintelui francez Emmanuel Macron și a președintelui Consiliului European Charles Michel.

Armenia şi Azerbaidjan şi-au confirmat ataşamentul faţă de Carta Naţiunilor Unite şi de declaraţia de la Alma Ata din 1991, prin care îşi recunosc reciproc integritatea teritorială şi suveranitatea", subliniază declaraţia comună."Au confirmat că va servi drept bază pentru lucrările comisiilor de delimitare a frontierei şi că următoarea reuniune a comisiilor va avea loc la Bruxelles, până la sfârşitul lunii octombrie".

În septembrie, cel puţin 286 de persoane au fost ucise în confruntările dintre Armenia şi Azerbaidjan. Disputa vizează soarta enclavei Nagorno-Karabah şi delimitarea frontierei comune.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel