Avionul ''Super Rafale'' la standardul F5 se vrea a fi un rival pentru aeronavele Eurofighter Typhoon și MiG-35/Su-35

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Un amendament depus recent în Adunarea Națională a Franței a dezvăluit că Dassault Aviation avansează programul de cercetare pentru cea mai modernă versiune a avionului Rafale. Este de aşteptat ca Rafale F5, un produs superior al companiei franceze Dassault Aviation, ar urma să depăşească alte aeronave de luptă europene şi ruseşti în ceea ce privește performanța. Fără îndoială, aeronava Rafale F4 a apărut ca o componentă esențială în arsenalul Franţei. De îndată ce primul avion Rafale F4 a fost livrat Forțelor Aeriene și Marinei franceze, discuțiile în jurul anticipatului Rafale F5 au început să se răspândească în diverse cercuri.

Prin dezvoltare acestei noi versiuni a avionului Rafale, nu se poate trece cu vederea faptul că Dassault Aviation este pregătită să își depășească o parte din concurenţă. Consorțiul european Eurofighter și conglomeratul rusesc United Aircraft Corporation sunt direct în vizorul companiei franceze. Mai mult, chiar și producător american de avioane, Lockheed-Martin, s-ar putea vedea ameninţat de ambiţiile francezilor.

Cu toate acestea, nu trebuie să ne aşteptăm că vom vedea prea curând Rafale F5 zburând. Calendarul preliminar al Dassault Aviation, întocmit cu meticulozitate, nu anticipează începerea livrărilor către Forţele Aeriene Franceze înainte de 2035, în contextul contractelor de export pe care trebuie să le respecte pentru actualele versiuni aflate pe linia de producţie.

Dassault Aviation vrea să implice cele mai bune companii franceze - colaborarea "Team Rafale", condusă de Safran și Thales - în crearea unui avion de luptă sofisticat pentru perioada de timp care se întinde între 2030-2040.

Francezii au dezvăluit până acum ca Rafale la standardul F5, botezat şi Supere Rafle, ar dispune de sistemul radar revoluționar RBE2-XG, denumit alternativ "Disruption Radar".

Teoretic, acesta are capacitatea de a identifica toate aeronavele aflate în raza sa de acțiune. Aceasta include chiar și cele mai avansate avioane de vânătoare din generația a V-a, care operează în modul ''invizibil'' pe radar.

 

Începerea producției în serie pentru ''Super Rafale'' la standardul F5 va avea loc la începutul lui 2030

 

Capacitatea de a discerne chiar și cele mai mici ținte, inclusiv drone de mici dimensiuni, este o caracteristică semnificativă a Rafale F5. Aceste aparate de zbor, fiind aproape nedetectabile de către avioanele de vânătoare actuale, reprezintă o provocare considerabilă. Prin urmare, este esențial să subliniem că această caracteristică nu este o simplă adăugare, ci se află într-adevăr în centrul funcționalităților Rafale F5.

După calculele companiei Dassault Aviation, în următorii cinci ani, o aeronavă Rafale F5, echipată cu acest sistem radar avansat, va efectua primul zbor. Se anticipează că începerea producției în serie va avea loc la începutul deceniului următor. Integrarea RBE2-XG este pregătită să îmbunătățească în mod semnificativ longevitatea și eficiența radarelor AESA "simple" utilizate în prezent.

De asemenea, producător francez de avioane Dassault Aviation dezvoltă un ''sistem de conectare în reţea'' pentru Rafale F5. Această tehnologie inovatoare ar permite aeronavei să controleze un roi de drone. Crearea unui astfel de sistem reprezintă o schimbare semnificativă în domeniul tehnologiei aviației militare.

În timp ce Dassault Aviation Rafale F5 se pregătește să debuteze pe piață, aeronava Rafale F5 se va confrunta cu o concurență acerbă din partea avionului european Eurofighter Typhoon, a avionului rusesc MiG-35 Fulcrum-F și a avionului Su-35 Flanker-E. Cu toate acestea, se anticipează că Rafale F5 va călca pe urmele predecesorilor săi, Rafale F3-R și Rafale F4, făcând acești adversari formidabili să pară depăşiţi din punct de vedere tehnologic.

Într-adevăr, conducerea Dassault Aviation nutrește așteptări mari pentru Rafale F5. Aceștia prevăd că această aeronavă va fi un jucător important pe arena internațională, capabil să recupereze terenul pierdut în fața Lockheed-Martin F-35A Lightning II.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel