Avionul de spionaj U-2 Dragon Lady revine. Compania Lockheed Martin l-a modernizat substanţial la solicitarea U.S. Air Force

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Avion american de recunoaștere strategică U-2 Dragon Lady.
Avion american de recunoaștere strategică U-2 Dragon Lady.

Compania americană Lockheed Martin a comunicat că versiunea modernizată a aeronavei de recunoaștere la mare altitudine U-2 Dragon Lady a efectuat primul zbor cu succes. Avionul de recunoaștere este modernizat în conformitate cu programul Avionics Tech Refresh (ATR), care presupune o modernizare substanţială a avionicii U-2. Avionul de recunoaștere actualizat a primit noi sisteme de comunicare, navigație și afișare.

Lockheed Martin este în proces de modernizare a flotei de avioane de spionaj şi culegere de informaţii a U.S. Air Force (USAF).

Compania Lockheed Martin, prin divizia să Skunk Works, a efectuat primul zbor avionul U-2S DragonFly echipat cu pachetul ATR (Avionics Tech Refresh), conceput pentru a-l face mai performant și mai interoperabil cu sistemele Forțelor Aeriene ale SUA.

Noul computer de bord, dezvoltat în conformitate cu standardul Open Mission Systems (OMS) al Forțelor Aeriene ale SUA, va permite U-2 să se conecteze la alte sistemele aeriene, spațiale, marine, terestre și cibernetice la diferite niveluri de securitate.

Noile ecrane moderne din cabina de pilotaj facilitează pilotarea și analiza datelor colectate de aeronavă.

,,Reînnoirea tehnică a avionicii U-2 cu succes la primul zbor este un moment important în călătoria noastră de a implementa rapid și ușor noi capabilități", a declarat Sean Thatcher, managerul programului de modernizare U-2.

Primul zbor al aeronavei actualizate în cadrul programului ATR reprezintă o etapă importantă în cadrul modernizării și pe drumul spre a deveni prima aeronavă care să îndeplinească în totalitate cerințele Open Mission Systems (OMS).

U-2 Dragon Lady, photo credit: U.S. Air Force

Contractul de modernizare a fost atribuit de U.S. Air Force (USAF) în 2020, iar costul său este estimat la 50 de milioane de dolari. Anterior, aeronavele modernizate urmau să intre în serviciu la mijlocul anului 2021, iar lucrările urmau să fie finalizate la începutul anului 2022. Se știe că 26 de aeronave U-2S și 4 TU-2S sunt în serviciul Forțelor Aeriene ale SUA.

În ceea ce privește U-2 Dragon Lady, în 2020 a avut loc un moment de referință, când U-2 a devenit, pe 15 decembrie 2020, prima aeronavă militară care a zburat având pe post de copilot un soft cu inteligență artificială (AI). 

Sistemul cu inteligență artificială, instalat la bordul avionului U-2 “Dragon Lady”, a fost dezvoltat de Laboratorul Federal U-2 al Air Combat Command (ACC) și numit ARTUµ - referință la droidul care servește pe post de copilot în filmele din franciza “Star Wars”. În timpul testului, softul ARTUµ a preluat sarcinile gestionate în mod normal de copilot, lăsând la rândul său pilotul să se concentreze numai asupra zborul.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel