Avionul chinez J-10, alături de Eurofighter Typhoon. Pakistanul zboară, în premieră, în afara granițelor sale cu aeronava de generația 4.5

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:
O aeronavă J-10 a Chinei, în timp ce lansează rachete cu ocazia unui exercițiu cu public care a avut loc în 2020. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing
O aeronavă J-10 a Chinei, în timp ce lansează rachete cu ocazia unui exercițiu cu public care a avut loc în 2020. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing

Relația strânsă dintre Pakistan și Qatar face ca, pentru prima dată, un avion de luptă de fabricație chineză J-10 să fie prezent pe cerul Golfului.

Cea de-a doua ediție a exercițiului aerian cu numele de cod Zilzaal dintre Qatar și Pakistan va începe în următoarele zile.

De această dată, Forțele Aeriene Pakistaneze vor participa cu un avion de luptă multirol de fabricație chineză, de generația 4.5, de tipul J-10C din cadrul Escadrilei 15 "Cobras" din Aripa Tactică 33. Acesta va  conduce exercițiul de luptă aeriană Zilzaal-2 zburând alături de aeronave Eurofighter Typhoon ale Forțele Aeriene Qatariote.

Este pentru prima dată când acest avion iese în afara Pakistanului și ajunge în regiunea arabă într-o vizită care ar putea deschide calea pentru vânzări în țările din Golf.

Zilzaal (cutremur, în limba arabă) este un exercițiu militar desfășurat de forțele aeriene ale celor două țări. Prima ediție a avut loc în februarie 2020 în capitala Doha. Potrivit Ministerului Apărării din Qatar, în timpul exercițiului au fost efectuate manevre de luptă aeriană cu scopul de a crește eficiența în luptă și de a face schimb de experiență între cele două părți.

Exercițiul reflectă relațiile puternice și cooperarea militară dintre Qatar și Pakistan, care includ acorduri și memorandumuri de înțelegere în domeniile apărării, formării și cercetării academice.

J-10 este o aeronavă de luptă multirol proiectată și produsă de Chengdu Aircraft Industry Group din Republica Populară Chineză. Această aeronavă este folosită de forțele aeriene chineze și pakistaneze și de marina chineză.

Aeronava a zburat pentru prima dată în 1998 și a intrat în serviciu în 2005.  Avionul este denumit în Occident "Mighty Dragon" sau "Firebird".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel