Avion rus de tip Su-27, manevre periculoase deasupra Marii Baltice. Suedia cere explicaţii Moscovei

S.I. Catalin / 25 feb 2019 / 23:34

Suedia l-a convocat luni pe ambasadorul Rusiei la Stockholm pentru a-i prezenta o notă de protest faţă de un incident recent în care au fost implicate un avion de recunoaştere suedez şi un avion de vânătoare din forţele aeriene ruse, transmite dpa.

Armata suedeză a anunţat vineri că un avion rus SU-27 a zburat la mai puţin de 20 de metri de avionul de recunoaştere, care se afla în spaţiul aerian internaţional de deasupra Mării Baltice.

Ambasadorul Rusiei la Stockholm, Victor Tatarinţev, s-a întâlnit cu şeful departamentului pentru politică de securitate europeană din cadrul Ministerului de Externe suedez, Julius Liljestrom.

Liljestrom a transmis poziţia Suediei conform căreia ,,avionul rus a acţionat brutal şi neprofesionist într-o manieră care a periclitat siguranţa zborurilor şi, în cel mai rău caz, această acţiune ar fi putut avea drept rezultat un accident aerian grav'', a declarat un purtător de cuvânt al diplomaţiei suedeze.

Suedia a considerat că avionul de recunoaştere avea dreptul de a se afla în zona respectivă, a precizat el.

Săptămâna trecută, ministrul apărării suedez Peter Hultqvist a criticat acţiunile avionului rus, iar armata suedeză a publicat o fotografie a incidentului, produs în 19 februarie.

Suedia nu este membră a NATO, dar a cooperat din 1994 cu Alianţa în cadrul Parteneriatului pentru Pace (PfP) şi a participat la operaţiunile în Afganistan conduse de NATO.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy