Avioanele MiG-31K rusești au plecat doar temporar din Belarus. Două motive pentru care Moscova a decis retragerea avioanelor purtătoare de rachete Kinzhal

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
MiG-31, foto: Ministerul Apărării de la Moscova
MiG-31, foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Yurii Ignat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei, a explicat care sunt motivele probabile pentru care avioanele de luptă rusești MiG-31K au părăsit aerodromul Maciulți, situat pe teritoriul Belarusului.

Yurii Ignat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei, a explicat care ar putea fi motivele pentru care 3 avioane rusești MiG-31K au părăsit brusc aerodromul din Belarus, Maciulți.

În opinia oficialului militar, prima variantă luată în calcul este ca aeronavele rusești să aibă nevoie de reparații sau întreținere de rutină, operațiuni care nu pot fi efectuate la aerodromul bazei din Belarus. 

„Este un avion, un echipament, și de aceea este necesar să se facă din când în când lucrări de întreținere”, a explicat Ignat.

El a mai menționat că Belarusul nu poate repara MiG-uri rusești de acest tip, deoarece forțele sale aeriene nu au astfel de echipamente în dotarea lor.

Un alt posibil motiv pentru plecarea MiG-31K rusești, care sunt potențiali purtători ai rachetei hipersonice Kh-47M Kinzhal, este procesul de rotație al resurselor, spune purtătorul de cuvânt. „În acest caz, unele avioane vor fi livrate (la bazele lor principale)”, sugerează Ignat.

Purtătorul de cuvânt a reamintit că astfel de cazuri s-au mai întâmplat deja, când mai multe MiG-31K au zburat pe principalele lor aerodromuri, iar alte avioane cu capabilități similare au venit în locul lor.

Foto: MiG-31K, purtător al rachetei hipersonice Kinzhal / MoD al Federației Ruse

„De aceea, ar trebui să se înțeleagă că avioanele de luptă MiG-31K se vor întoarce în continuare (pe aerodromurile din Belarus)”, explică purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene.

Pe 6 aprilie, grupul de monitorizare Gayun din Belarus a raportat că trei avioane de luptă rusești MiG-31K au părăsit aerodromul din Belarus Maciulți, unde se aflau staționate din decembrie 2022 și au stat 113 zile. În acest răstimp, aeronavele care pot transporta rachete hipersonice Kinzhal au efectuat 39 de misiuni.

Belarusii mai notează că aceasta a fost a doua rotație pentru aeronavele de acest tip. Anterior, trei MiG-31K PKS din Federația Rusă au zburat în Belarus, în octombrie 2022 și au stat acolo timp de 46 de zile.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel