Rusia a retras cele trei avioane MiG-31K, dotate cu rachete hipersonice Kinzhal, care au fost dislocate temporar în Republica Belarus

Ionel Copcea |
Data publicării:
O rachetă hipersonică Kh-47M2 Kinzhal ALBM transportat de un avion Mikoyan MiG-31K. Sursa foto: Kremlin.ru.
O rachetă hipersonică Kh-47M2 Kinzhal ALBM transportat de un avion Mikoyan MiG-31K. Sursa foto: Kremlin.ru.

Grupul de monitorizare Belarusian Hajun Project a informat, într-o postare pe contul său de Twitter, că, pe 06.04.2023, cele trei avioane de vânătoare de tip MiG-31K, purtătoare de rachete hipersonice Kinzhal, au părăsit teritoriul Republicii Belarus și au revenit pe aerodromul de dislocare permanentă din Federația Rusă.

Aeronavele, cu numerele de înregistrare RF-92215, RF-92445 și RF-95194, au decolat de pe aerodromul din Machulishchy la orele 12:30, 12:36 și 12:44 (ora locală). Acestea s-au aflat în Republica Belarus începând din 13 decembrie 2022.

Misiunea îndeplinită de platformele purtătoare de rachete hipersonice Kinzhal a fost a doua de acest tip. Anterior, trei avioane MiG-31K, cu numerele de înregistrare RF-92333, RF-92339 și RF-92462, s-au aflat în Republica Belarus în perioada 16 octombrie - 01 decembrie, adică pentru un interval de 46 de zile.

Cea de-a doua misiune a avut o durată de 113 zile, timp în care au fost efectuate 39 de zboruri, astfel: 8 în luna decembrie, 11 în luna ianuarie, 9 în luna februarie, 10 în luna martie, 1 în luna aprilie.

Trebuie precizat faptul că pe 25 decembrie, motorul unuia dintre avioanele MiG-31K aparținând Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse, cu numărul de înregistrare RF-95194, a luat foc pe aerodromul din Machulishchy.

După cum a informat Belarusian Hajun Project, se pare că, astăzi, au părăsit Republica Belarus și au revenit în Federația Rusă și două avioane de vânătoare Su-30SM, care au fost dislocate pe aerodromul Baranovichy.

Probabil că, reprezentanții ruși au decis deja permanentizarea misiunii îndeplinite de avioanele MiG-31K pe teritoriul Republicii Belarus, urmând ca, după o scurtă pauză, alte trei aeronave de acest tip să revină pe aerodromul din Machulishchy.

În ultimele luni, avioanele rusești din Republica Belarus “au ținut în șah” autoritățile ucrainene. Fiecare decolare a unui avion MiG-31K de pe aerodromul Machulishchy a fost urmată de declanșarea unei alerte aeriene pe întreg teritoriul Ucrainei.

După câte se pare, partea rusă a început să întrebuințeze mai multe rachete hipersonice de tip Kinzhal pentru executarea de atacuri asupra unor ținte de pe teritoriul ucrainean. Astfel, la ultimul atac masiv cu rachete asupra Ucrainei, care a fost executat la începutul lunii martie, au fost folosite șase rachete de acest tip.

Fiecare avion MiG-31K este capabil să poarte o singură rachetă de tip Kinzhal (H-47M2), amplasată sub fuselaj. Bătaia rachetei, care dezvoltă o viteză de aproximativ 12.345 de kilometri pe oră, este de circa 2.000 de kilometri. De regulă, rachetele sunt folosite pentru lovirea unor puncte de comandă sau a unor depozite importante de armament și muniție, care se află, în special, în zone fortificate sau îngropate sub pământ.

Primul regiment rusesc dotat cu avioane de vânătoare MiG-31K, purtătoare de rachete hipersonice Kinzhal, a fost operaționalizat pe aerodromul din Savasleyka (Regiunea Nijni Novgorod). Acesta face parte din structura Aviației cu rază lungă de acțiune (Aviația Strategică).

În compunerea regimentului, care a intrat în serviciul de luptă la sfârșitul anului 2021, a fost transferată și escadrila dotată cu 10 avioane MiG-31K (numere de bord roșii de la 90 la 99), care a funcționat în regim experimental, începând din luna decembrie 2017, pe aerodromul din Akhtubinsk (Regiunea Astrakhan) al Centrului 929 pentru teste de stat.

Anterior, pe aerodromul din Savasleyka a funcționat o escadrilă de aviație a Centrului 4 întrebuințare în luptă și recalificare a personalului de zbor din Lipetsk, în dotarea căreia se aflau opt avioane MiG-31BSM (numere de bord albastre de la 81 la 88) și cinci aeronave MiG-31BM (numere de bord albastre de la 91 la 95). 

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel