Avioanele franceze Mirage vor ajuta la consolidarea Forțelor Aeriene Ucrainene, dar nu şi la schimbarea cursului războiului

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Pregătirea de decolare a unui avion Mirage 2000D aparținând Franței Sursă: NATO
Pregătirea de decolare a unui avion Mirage 2000D aparținând Franței Sursă: NATO

Avioanele Mirage 2000 pe care Franța le va furniza Ucrainei pot îndeplini diverse sarcini de luptă și sunt destul de moderne. Cu toate acestea, avioanele de luptă F-16 rămân o prioritate pentru Ucraina, a anunțat purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, Ilia Ievlash, la 7 iunie. De asemenea, un veteran al armatei ucrainene susţine că avioanele franceze Mirage vor întări capacitatea de luptă a Forțelor Aeriene Ucrainene, dar nu vor schimba cursul războiului.

,,Desigur, ca toate avioanele moderne, Mirage 2000 poate îndeplini în mod eficient diferite tipuri de misiuni de luptă, inclusiv lovituri aeriene și terestre. Deși această aeronavă este destul de modernă, F-16 rămâne o prioritate pentru noi", a ţinut să precizeze purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene.

Ucraina se bazează în prezent pe F-16 ca "avion principal" și se așteaptă ca acesta să fie livrat cât mai curând posibil în, a precizat oficialul ucrainean.

,,De asemenea, așteptăm rachete pentru el, deoarece acest avion va putea îndeplini eficient sarcini de luptă. În viitorul apropiat, nu excludem furnizarea altor avioane de diferite tipuri care pot fi transferate Ucrainei", a declarat Ievlash.

 

Avioane de luptă Mirage 2000 pentru Ucraina

 

La 6 iunie, președintele francez Emmanuel Macron a anunțat că Franța va trimite avioane Mirage 2000-5 în Ucraina.

În martie 2023, portalul francez de internet Intelligence Online a raportat că Ucraina speră să primească cel puțin 40 de avioane de luptă Mirage 2000-9. Printre posibilii furnizori se numără Emiratele Arabe Unite, Indonezia și Grecia.

În septembrie 2023, fostul purtător de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene, Iuri Ihnat, a declarat că avioanele de vânătoare franceze Mirage 2000 nu sunt potrivite pentru Forțele Armate Ucrainene, numind Mirage 2000 un model învechit și menționând că Franța are avioane mult mai bune.

Mirage 2000 este un avion de vânătoare multirol francez dezvoltat de Dassault Aviation în anii 1970. A fost principalul avion de luptă al Forțelor Aeriene Franceze la sfârșitul secolului XX și începutul secolului XXI și a fost adoptat de armatele mai multor țări din Asia, Europa și America Latină.

 

Avioanele franceze Mirage vor întări Forțele Aeriene Ucrainene, nu vor schimba cursul războiului

 

Oleksi Hetman, un veteran ucrainean și maior în rezervă, a făcut câteva menţiuni despre impactul potențial, caracteristicile, termenele de pregătire și numărul de avioane de luptă Mirage 2000-5 pe care Franța intenționează să le doneze Kievului într-un interviu acordat la Radio NV pe 7 iunie.

,,Acestea sunt avioane de generația a patra. Desigur, nu putem spune că sunt cele mai moderne, dar chiar și F-16 pe care le așteptăm sunt tot din a patra generație, nu din a cincea", a spus el.

,,Multe depind de cât de mult sunt modernizate. Când [președintele francez Emmanuel] Macron spune că aceasta este a cincea versiune. Ce înseamnă modernizat? Celula este aceeași, motorul este același, poate un pic mai puternic. Principalul lucru este electronica, radarul de la bord și rachetele pe care le va folosi avionul", potrivit veteranului ucrainean.

În timp ce Hetman crede că avioanele Mirage vor consolida apărarea aeriană și forța aeriană a Ucrainei, el a menționat că acestea nu vor schimba jocul.

,,F-16 este mai bun pentru că poate fi folosit ca avion de atac și ca bombardier ușor, ceea ce înseamnă că este multifuncțional, o platformă de zbor care poate fi adaptată pentru diferite tipuri de luptă. Mirage este exclusiv un avion de vânătoare. Dar, împreună, cred că ne vor ajuta să ripostăm".

Ucraina are nevoie de "cel puțin 100 de aeronave. Douăzeci sau treizeci nu este nimic, dar nu va schimba totul", a spus el, exprimându-și surprinderea față de rapiditatea transferului anunțat de Macron.

,,Noi nu am putut "învăța" pe F-16 timp de un an și jumătate, dar putem învăța pe Mirage foarte repede? Ceva nu se leagă. Macron spune că vor transfera și vor instrui piloții. Cât timp va dura asta? Un an? Atunci îl vom avea în 2025", a argumentat Hetman.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel