Avioanele F-35A Lightning II ale Norvegiei au fost declarate gata de luptă

Eduard Pascu |
Data publicării:

La 6 noiembrie, Norvegia a declarat Capacitatea Operațională Inițială (COI) pentru avioanele Lockheed Martin F-35A Lightning II Strike Fighter (JSF), după validarea acesteia, aeronavele pot opera departe de principala baza de la Orland, transmite Jane.

Norvegia a efectuat în câteva zile transferul aeronavelor F-35A și al echipamentelor aferente care fac parte dintr-un sistem de luptă de la Baza Aeriană Orland la Baza Aeriană Rygge de lângă lângă Oslo, ca parte a testului său final înainte de declararea COI. Astfel Norvegia devine a treia țară europeană care declară COI după Marea Britanie și Italia.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Armate Norvegiene (Forsvaret), Lars Gjemble, a declarat că Norvegia are 15 avioane F-35A și că multe dintre aceste aeronave au participat la testarea la baza aeriană Rygge. În același timp, Norvegia a continuat pregătirea periodică a piloților de F-35A la principala bază aeriană din Orland.

Lars Gjemble a mai spus că au fost efectuate 50 din cele 52 de zboruri planificate la baza aeriană Rygge. Norvegia a testat aeronava, personalul și armele în toate tipurile de condiții în timpul acestei desfășurări și a fost pentru prima dată când F-35A-urile norvegiene au operat într-o altă bază decât cea din Orland.

Rezultatele testării au fost suficiente pentru ca Armata să declare IOC. Toate F-35-urile mutate în Baza Aeriană Rygge pentru testare vor reveni la Baza principală Orland.

IOC reprezintă operaționalizarea și se refera de obicei la un anumit număr de aparate de zbor (aprox. 12 – un escadron) și numărul de piloți și personal de întreținere și logistica necesară să susțină aceste aparate de zbor. După efectuarea unor teste avioanele sunt declarate apte de luptă și pot efectua misiuni dacă un comandant din teatrul de operații cere acest lucru. 

Vezi și: Pentagonul, contract cu Lockheed Martin pentru livrarea a încă 478 de avioane F-35

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel