Avioanele F-35 poloneze, coșmarul Rusiei? România se află și ea pe lista viitorilor clienți

Tudor Curtifan / 11 dec 2019 / 21:37

Achiziționarea avioanelor F-35 de către Polonia, în mod cert nu este privită cu ochi buni de Federația Rusă.

Specialiștii de la National Interest amintesc într-un material publicat despre achiziția avioanelor F-35 de către Polonia, că Statele Unite intenționează să vândă avioane F-35 către mai multe state, printre ele aflându-se și România.

În contextul în care Polonia a anunțat că e interesată de aeronave de generația a cincea (nu există îndoileli că e vorba despre F-35), sursa citată amintește că în aprilie 2019 oficialii de la Washington au confirmat că au în vedere vânzarea aeronavelor F-35 nu numai către Polonia ci și către Grecia, România, Singapore și Spania.

 

Când ar putea ajunge primele F-35 în Polonia

 

Înainte ca Polonia să ia decizia de a achiziționa F-35, Varșovia luase în calcul achiziționarea aeronavelor de generație anterioară F-35, anume Typhoon, Super Hornet și F-15X. Scăderea costurilor programului F-35 a fost și el un factor important în decizia Poloniei.

Sursa citată menționează că e de așteptat ca primele F-35 să opereze sub comandă poloneză în anul 2024. În aceste condiții ne putem întreba când va veni și rândul României.

În mod cert achiziționarea F-35 de către Polonia nu poate decât să provoace îngrijorare la Moscova, care a desfăşurat sisteme antirachetă sol-aer S-400 Triumf, cu scopul de a consolida apărarea antiaeriană în regiunea Kaliningrad, enclavă situată între Polonia, Lituania (ţări membre UE şi NATO) şi Marea Baltică.

În luna mai Polonia a trimis o scrisoare către SUA cu privire la achiziționarea avioanelor F-35. Varșovia își propune să înlocuiască avioanele Sukhoi Su-22 și Mikoyan MiG-29 cu aeronave de generația a cincea.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy