Avioanele F-35 poloneze, coșmarul Rusiei? România se află și ea pe lista viitorilor clienți

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Achiziționarea avioanelor F-35 de către Polonia, în mod cert nu este privită cu ochi buni de Federația Rusă.

Specialiștii de la National Interest amintesc într-un material publicat despre achiziția avioanelor F-35 de către Polonia, că Statele Unite intenționează să vândă avioane F-35 către mai multe state, printre ele aflându-se și România.

În contextul în care Polonia a anunțat că e interesată de aeronave de generația a cincea (nu există îndoileli că e vorba despre F-35), sursa citată amintește că în aprilie 2019 oficialii de la Washington au confirmat că au în vedere vânzarea aeronavelor F-35 nu numai către Polonia ci și către Grecia, România, Singapore și Spania.

 

Când ar putea ajunge primele F-35 în Polonia

 

Înainte ca Polonia să ia decizia de a achiziționa F-35, Varșovia luase în calcul achiziționarea aeronavelor de generație anterioară F-35, anume Typhoon, Super Hornet și F-15X. Scăderea costurilor programului F-35 a fost și el un factor important în decizia Poloniei.

Sursa citată menționează că e de așteptat ca primele F-35 să opereze sub comandă poloneză în anul 2024. În aceste condiții ne putem întreba când va veni și rândul României.

În mod cert achiziționarea F-35 de către Polonia nu poate decât să provoace îngrijorare la Moscova, care a desfăşurat sisteme antirachetă sol-aer S-400 Triumf, cu scopul de a consolida apărarea antiaeriană în regiunea Kaliningrad, enclavă situată între Polonia, Lituania (ţări membre UE şi NATO) şi Marea Baltică.

În luna mai Polonia a trimis o scrisoare către SUA cu privire la achiziționarea avioanelor F-35. Varșovia își propune să înlocuiască avioanele Sukhoi Su-22 și Mikoyan MiG-29 cu aeronave de generația a cincea.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel