Avioanele F-16 ale NATO au efectuat o misiune de interceptare a unor aeronave rusești aflate deasupra Mării Baltice

La 6 decembrie 2023, avioanele F-16 belgiene au interceptat și identificat avioane de vânătoare rusești deasupra Mării Baltice, în apropierea spațiului aerian al NATO. Sursa Foto: NATO/Forțelor Aeriene Belgiene.
La 6 decembrie 2023, avioanele F-16 belgiene au interceptat și identificat avioane de vânătoare rusești deasupra Mării Baltice, în apropierea spațiului aerian al NATO. Sursa Foto: NATO/Forțelor Aeriene Belgiene.

Avioane de luptă belgiene aflate în misiune NATO au interceptat miercuri, 6 decembrie 2023, avioane de luptă rusești deasupra Mării Baltice. Radarele NATO au detectat aeronave necunoscute care plecau din Kaliningrad și două avioane F-16 ale Forțelor Aeriene Belgiene au decolat de la baza din Siauliai,  aflată în Lituania, pentru a efectua interceptarea. Acestea au urmărit și identificat două avioane de luptă rusești Su-30 care nu erau în contact cu controlul traficului aerian civil.

NATO monitorizează în mod constant activitățile militare din apropierea granițelor sale, iar avioanele de luptă sunt în așteptare 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru a proteja spațiul aerian al NATO și pentru a păstra integritatea teritorială.

Interceptarea, care a fost coordonată și cu forțele aeriene suedeze, s-a desfășurat într-un mod profesionist. În urma interceptării, avioanele belgiene s-au întors la baza din Lituania unde sunt desfăşurat pentru a efectua misiuni de poliţie aeriană.

Mai târziu în cursul zilei, avioanele Mirage 2000-5 ale Forțelor Aeriene Franceze, desfășurate în prezent tot la baza Šiauliai, au fost pregătite la sol pentru a efectua interceparea unui alt avion rusesc care decolase din Kaliningrad. Cu toate acestea, din cauza evoluției tactice a situației, avioanele Mirage nu au mai decolat.

Avioane de vânătoare din Belgia, Franța, Germania, Polonia și Turcia au preluat sarcinile de poliție aeriană ale NATO pe flancul estic al Alianței începând cu luna decembrie.

Misiunea de miercuri a fost prima pentru Forțele Aeriene Belgiene de la preluarea misiunii și arată utilitatea sistemului de poliție aeriană al Alianţei de a răspunde rapid la situațiile care se petrec în apropierea spațiului aerian al NATO.

Aliații NATO au desfășurat trupe și mijloace pentru a păzi spațiul aerian baltic din martie 2004, când Lituania, Letonia și Estonia au aderat la NATO. De atunci, 17 state aliate au desfășurat o misiune NATO de poliție aeriană în statele baltice. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel