Avioanele de luptă ale Israelului au lovit chirurgical în Gaza un complex al liderului serviciilor de informații Hamas (Video)

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: IDF, lovirea punctelor militare ale Hamas din Gaza
Foto: IDF, lovirea punctelor militare ale Hamas din Gaza

Avioanele de luptă ale Israelului au început să facă „curățenie” în Fâșia Gaza.

În continuare, după atacul fără precedent de ieri asupra Israelului, se dau lupte în unele orașe din sudul Israelului. Concomitent, Israelul a demarat operațiunea Swords of Iron pentru a paraliza gruparea teroristă Hamas.

Trupele israeliene se află deja la granița Fâșiei Gaza, presa internațională anticipând pregătirile pentru o invazie majoră a Fâșiei controlată de Hamas.

În cursul nopții, în nord, Hezbollah, gruparea teroristă care controlează Libanul, a atacat și ea cu un tir de mortiere Israelul. IDF (forțele de apărare israeliene) au răspuns cu tiruri de artilerie.

 

Aviația militară a Israelului a distrus un complex care aparține liderului serviciilor de informații a Hamas

 

Aviația militară a Israelului efectuează deja misiuni de lovire a punctelor teroriste din Fâșia Gaza. În urmă cu puțin timp Forțele Aeriene Israeliene au dat publicității imagini cu momentul lovirii complexului din Gaza care aparține liderului serviciilor de informații a Hamas. 

Nu se cunosc până în prezent mai multe informații, operațiunile fiind în curs de desfășurare. 

 

 

Despre Hamas 

 

- Hamas, sau Mişcarea de Rezistenţă Islamică, a fost înfiinţată în 1987, în timpul primei Intifada sau revolte palestiniene. Este susţinută de Iranul şiit şi împărtăşeşte ideologia islamistă a Frăţiei Musulmane, care a fost înfiinţată în Egipt în anii 1920.

- Hamas conduce Fâşia Gaza din 2007, după un scurt război civil cu forţele loiale mişcării Fatah, condusă de preşedintele Mahmoud Abbas, care se află în Cisiordania şi care conduce şi Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OEP).

Preluarea controlului asupra Fâşiei Gaza de către Hamas a urmat victoriei sale în alegerile parlamentare palestiniene din 2006 - ultima dată când acestea au avut loc. Hamas l-a acuzat pe Abbas că a conspirat împotriva sa, amintește și Agerpres. Abbas a descris ceea ce s-a întâmplat ca fiind o lovitură de stat.

De atunci, au avut loc numeroase runde de conflicte cu Israelul, implicând adesea atacuri cu rachete ale Hamas din Gaza în Israel şi atacuri aeriene şi bombardamente israeliene asupra Gaza.

- Hamas refuză să recunoască statul Israel şi s-a opus în mod violent acordurilor de pace de la Oslo, negociate de Israel şi OEP la mijlocul anilor 1990.

- Hamas are o aripă armată numită Brigăzile Izz el-Deen al-Qassam, care a trimis în Israel oameni înarmaţi şi atentatori sinucigaşi cu bombe. Hamas îşi caracterizează activităţile armate drept rezistenţă împotriva ocupaţiei israeliene.

Carta sa fondatoare din 1988 cerea distrugerea Israelului, deşi liderii Hamas au oferit uneori un armistiţiu pe termen lung, sau Hudna în arabă, cu Israelul în schimbul unui stat palestinian viabil pe toate teritoriile palestiniene ocupate de Israel în războiul din 1967. Israelul consideră acest lucru ca fiind un şiretlic.

- Hamas este desemnată ca organizaţie teroristă de către Israel, Statele Unite, Uniunea Europeană, Canada, Egipt şi Japonia.
- Hamas face parte dintr-o alianţă regională care cuprinde Iranul, Siria şi gruparea islamistă şiită Hezbollah din Liban, care se opun în general politicii americane în Orientul Mijlociu şi Israelului.

- Deşi baza sa de putere se află în Gaza, Hamas are, de asemenea, susţinători în teritoriile palestiniene şi are lideri răspândiţi în tot Orientul Mijlociu, în ţări precum Qatar.

CITEȘTE ȘI: Invazia, inevitabilă: Israelul a „tăiat” lumina în Gaza, tancurile Merkava sunt granița Fâșiei. Ambasadorul israelian în România: Nu mai avem de ales

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel