Avioane Rafale sau Gripen pentru Bulgaria până ajung primele F-16? Sofia a cerut oferte de la patru state, a primit răspuns de la două

MiG-29, Bulgaria, sursă foto: DoD USA
MiG-29, Bulgaria, sursă foto: DoD USA

Bulgaria are probleme mari în contextul în care flota sa de MiG-29 e tot mai degradată iar primele F-16 Fighting Falcon noi vor deveni operaționale abia în 2026. În acest context bătrânele MiG-29 sovietice sunt singurele avioanel pe care Forțele Aeriene Bulgare se bazează.

Pentru că e tot mai greu să țină operaționale avioanele MiG-29, mai ales în contextul războiului din Ucraina, Bugaria ia în calcul toate opțiunile, inclusiv un leasing pentru aeronave second hand care să asigure tranziția către F-16 Fighting Falcon. 

Despre acest proces de tranziție a oferit câteva date interesante ministrul bulgar interimar al Apărării, Dimitar Stoianov. Acesta a declarat, citat de publicația News.bg, că toate opțiunile sunt pe masă. Inclsuiv repararea motoarelor MiG-29 în Polonia.

De precizat că problemele Bulgariei cu flota de MiG-29 s-au agravat după ce sancțiunilor impuse Rusiei după invadarea Ucrainei, au făcut imposibilă repararea MiG-urilor 29 de către partea rusă.

Ministrul Apărării de la Sofia a confirmat că țara sa poartă discuții cu mai multe state care încă operează MiG-29 pentru a identifica o soluție.

 

Franța și Suedia au răspuns și au făcut oferte pentru înlocuirea MiG-29. Bulgaria așteaptă și răspuns din partea SUA și Israelului

 

Însă pe de altă parte nu e abandonată nici pista unui leasing, în contextul în care resursa avioanelor MiG-29 va fi epuizată undeva la mijlocul anului viitor. 

În acest sens Bulgaria a cerut oferte către patru state și a primit răspuns din Franța și Suedia. Fără să precizeze tipuri de aeronave, speculațiile au apărut imediat în jurul Rafale și Gripen. Celelalte două state care nu au răspuns încă sunt Israelul și SUA. Cel mai probabil acestea ar putea oferi F-16 în versiuni mai vechi.

„Sancțiunile aplicate Federației Ruse fac imposibilă repararea avioanelor MiG-29 în Rusia. Am trimis scrisori în vederea unor discuții către patru țări (n.r. - pentru a asigura tarnziția către F-16). Am trimit răspuns de la două state - Franța și Suedia. Așteptăm în continuare un răspuns din partea SUA și Israelului pentru o platformă care să înlocuiască MiG-29 și să asigure perioada de tranziție în cazul în care vom fi nevoiți să retragem MiG-29 din serviciul de luptă”, a precizat ministrul bulgar interimar al Apării.

CITEȘTE ȘI: Probleme pentru Bulgaria: Cu avioanele MiG-29 tot mai degradate și F-16 Viper abia din 2025, bulgarii negociază preluarea unui leasing

 

Bulgaria a ales avioane noi F-16 Fighting Falcon Block 70 Viper, în cea mai modernă versiune, dar primele vor fi operaționale abia din 2026

 

2. MiG-29 bul... (mig-29-bulgaria-sursa-foto-us-air-force_78158200.jpg)

MiG-29 bulgar. Sursă foto: Exercițiul militar Shabla 21/US Air Force

Bulgaria a achiziționat inițial un prim lot de 8 avioane F-16 Fighting Falcon Block 70. Acestea au fost deja achitate din 2019. Livrările ar fi trebuit inițial să demareze în 2023, lucru imposibil, mai ales din cauza pandemiei.

Primele 8 avioane au costat aproximativ 1.3 miliarde de euro.

Ulterior, în la începutul lunii aprilie, Statele Unite ale Americii au aprobat vânzarea către Bulgaria a încă 8 avioane F-16 Fighting Falcon, tot în versiunea Viper. Acest al doilea contract se ridică la peste 1.6 miliarde de dolari. Contractul include și suport logistic, muniție, piese etc.

În contextul în care resursa MiG-29 va fi epuizată în 2023 iar primele F-16 devin operaționale în 2026, bulgarii caută o soluție pentru această problemă.

CITEȘTE ȘI: Primele F-16 din Norvegia ajung în România anul viitor. Ministrul Dîncu confirmă că din 2023 avioanele vor ajunge în flux mare

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel