Avioane Rafale ar putea fi dislocate în Turcia timp de cinci ani. Acord militar semnificativ între Qatar și Turcia.

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:

Qatarul și Turcia au semnat un acord militar care permite dislocarea a 36 de aeronave militare qatariote și a 250 de militari, în baze aeriene turce, pentru o perioadă de cinci ani.

Acordul prevede dislocarea a 12 avioane de luptă Rafale, nouă avioane de luptă Mirage, patru avioane de transport Hercules, patru avioane de transport greu C-17A și șapte elicoptere AW-129. La rândul său, Turcia va trimite trupe în Qatar pentru a asigura securitatea în timpul Cupei Mondiale FIFA 2022.

Opoziția parlamentară turcă, prin intermediul Partidului Justiției, a criticat acordul, în timp ce Ministerul turc al Apărării a ținut să sublinieze că prezența flotei aeriene din Qatar este formată din avioane franceze Rafale și Mirage 2000 și aeronave gigant de transport, care nu există în Turcia.

Acordul oferă armatei turce experiență pentru a face față avioanelor de luptă franceze Rafale, pe care Grecia le-a cumpărat din Franța și care sunt văzute ca o amenințare la adresa securității naționale turcești. Prin urmare, se așteaptă ca actualele acorduri cu Qatarul să fie adoptate, în pofida problemelor ridicate de opoziția din parlamentul turc.

Experții în probleme de securitate sunt de părere că, dacă Qatarul ar căuta cu adevărat să disloce permanent Rafale și Mirage în Turcia, am putea asista la deteriorarea relațiilor franco-qatariote, și, implicit, la interzicerea exportului de piese de schimb și arme către statul din Golf.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel