Norvegia începe livrarea primelor avioane F-16 către România (Foto/Video)

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Ministrul norvegian al Apărării, Bjørn Arild Gram, îl felicită pe Cristian Bădescu, ambasadorul României în Norvegia, în fața unuia dintre cele trei avioane F-16 aflate la baza aeriană Rygge, la 28 noiembrie. Sursa Foto: Onar Digernes Aase/Norwegian Armed
Ministrul norvegian al Apărării, Bjørn Arild Gram, îl felicită pe Cristian Bădescu, ambasadorul României în Norvegia, în fața unuia dintre cele trei avioane F-16 aflate la baza aeriană Rygge, la 28 noiembrie. Sursa Foto: Onar Digernes Aase/Norwegian Armed Forces.

Avioanele de luptă F-16 au decolat din Norvegia pentru a fi livrate României, contribuind la extinderea rapidă a flotei de avioane a Forţelor Aeriene Romane. Trei avioane F-16 din cele 32 achiziționate de România au părăsit baza aeriană Rygge de lângă Oslo la 28 noiembrie, în urma modernizării și întreținerii efectuate de Kongsberg Aviation Maintenance Services pentru a le pregăti să intre în dotarea Forţelor Aeriene Romane.

Primele livrări au loc la aproape doi ani de când România a făcut o cerere de achiziționare pentru avioane F-16, care au fost retrase din serviciul Forțelor Aeriene Regale Norvegiene în decembrie 2021, odată cu introducerea avionului F-35 Joint Strike Fighter.

Bucureștiul a trimis în 2019 solicitări mai multor aliați europeni cu privire la intenţia de a achiziţiona mai multe avioane F-16, propunerea Norvegiei fiind considerată cea mai bună. Pregătirile pentru transfer au inclus obținerea aprobării de la Washington, care a fost în cele din urmă obținută în iunie.

,,Vânzarea F-16 va consolida și moderniza apărarea României, o națiune aliată de-a lungul flancului estic al NATO, care este, de asemenea, o țară vecină cu Ucraina", a declarat ministrul norvegian al Apărării, Bjorn Arild Gram, potrivit Aviation Week.

Afacerea - cel mai mare acord de vânzare de echipamente militare încheiat de Norvegia - include, de asemenea, piese de schimb, echipamente de sprijin și instruirea tehnicienilor. 

Norvegia a fost una dintre cele cinci națiuni care și-au supus avioanele unui program de modernizare la jumătatea ciclului de viață, aducând F-16  Block 15 la la standarul modelului Block 50/52.

Livrarea de avioane de vânătoare către România va continua până în 2025. Centrul european de pregătire F-16 recent înființat la baza aeriană de la Fetești, care este conceput pentru a instrui piloții ucraineni pe acest tip de avion, va servi, de asemenea, ca teren de antrenament pentru piloții români. Instructorii de la acest centru sunt coordonaţi de Lockheed Martin.

Forțele Aeriene Române operează deja 17 avioane F-16A/B achiziționate din Portugalia. Cele 32 de avioane de vânătoare suplimentare - echivalentul a două escadrile - urmează să înlocuiască flota MiG-21 Lăncer, care a fost retrasă din uz în luna mai. România vede F-16 ca pe o aeronavă provizorie/ de tranzit și are deja în vedere o achiziție de F-35 în cursul anilor 2030.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel