Avioane de vânătoare rusești au zburat deasupra portavionului britanic Queen Elizabeth în Marea Mediterană

Ionel Copcea |
Data publicării:

Potrivit cotidianului The Telegraph, armata britanică a fost alertată de zborurile avioanelor rusești deasupra portavionului HMS Queen Elizabeth aflat în Marea Mediterană. În plus, în apropierea acestuia au fost observate nave de luptă rusești și un submarin.

Jurnalul britanic citează o declarație a comandantului grupului de aviație de pe portavion, James Blackmore, care a precizat că echipajul navei a observat zborurile avioanelor de vânătoare rusești în apropierea acesteia, timp de trei zile. Interlocutorul publicației nu a menționat tipurile exacte de avioane, dar a spus că este vorba despre aeronave MiG și Su. În mai multe cazuri, avioanele F-35 de pe portavion și aeronavele rusești s-au apropiat la limita contactului vizual.

În plus, în timp ce se afla lângă Cipru, grupul de escortă al portavionului a descoperit în zonă fregata rusească Amiral Grigorovici, precum și unul sau două submarine.

După cum au informat reprezentanții britanici, militarii ruși urmăresc avioanele de vânătoare F-35 și încearcă să înțeleagă cum funcționează acestea. În același timp, au menționat că, deși situația din regiune este tensionată, Marina Regală britanică va continua să-și demonstreze capabilitățile aeronavale.

Este ca și un joc de-a șoarecele și pisica. Este pentru prima dată când folosim avioane de vânătoare F-35 în Marea Mediterană și, desigur, rușii vor să-i vadă pe nave și să înțeleagă cum operăm”, a spus Blackmore, citat de The Telegraph.

În luna mai, portavionul britanic HMS Queen Elizabeth și gruparea navală a acestuia s-a deplasat în proximitatea Chinei, pentru a demonstra capabilitățile Marinei Regale din Marea Britanie. În prezent, acesta se află în Marea Mediterană, unde ia parte la operațiile coaliției internaționale împotriva teroriștilor Statului Islamic. O parte din gruparea portavionului se află împreună cu acesta, în timp ce o altă parte a intrat în Marea Neagră, pentru a asigura securitatea navigației. De asemenea, mai multe avioane F-35B de pe portavion au efectuat zboruri deasupra Mării Negre.

Comentariul autorului: Probabil, deasupra portavionului britanic au zburat avioane de vânătoare de tip Su-35 și MiG-29 aparținând grupului de aviație al Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse din cadrul Bazei Aeriene Hmeimim din Siria.

În același timp, fregata Amiral Grigorovici conduce Gruparea navală operativă a Forțelor Navale din estul Mării Mediterane. Recent, în regiune s-au deplasat și crucișătorul purtător de rachete Moscova și fregata Amiral Essen din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră.

Pe de altă parte, în Marea Neagră se află două nave de luptă din compunerea grupării navale a portavionului HMS Queen Elizabeth. Este vorba despre distrugătorul britanic Defender și fregata olandeză Evertsen. În prezent, acestea se află în portul Odesa din Ucraina.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel