Turcia continuă operațiunea în Siria, în ciuda acordului. Aviația a bombardat Bab al-Kheir, ucigând mai mulți civili

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Șeful Observatorului Sirian pentru drepturile Omului a anunțat că aviația turcă a bombardat orașul Bab al-Kheir, care se află la est de Ras al-Ayn ucigând mai mulți civili, transmite agenția Tasnim.

Cel puțin cinci civili au fost uciși vineri în timpul atacurilor aeriene turcești din nordul Siriei, în timp ce confruntările sporadice continuă cu forțele kurde, în ciuda anunțului privind încetarea focului. Reporterii Reuters au transmis că au putut fi auzite focuri de mitralieră în orașul Bab al-Kheir, situat în apropierea graniței cu Turcia.

Civilii au fost uciși în urma atacurilor aeriene turcești asupra orașului Bab al-Kheir, care se află la est de Ras al-Ayn, potrivit Rami Abdel Rahman, șeful Observatorului sirian pentru Drepturile Omului.

Rapoartele vin doar la 13 ore după ce Turcia a acceptat să „întrerupă” atacul timp de cinci zile, permițând luptătorilor kurzi să se retragă într-o „zonă sigură” determinată la nord de Siria.

 

Negocieri

 

În timp ce orașe din Siria erau bombardate de aviația turcă, la Ankara aveau loc negocieri între președintele Recep Tayyip Erdogan și o delegație din SUA condusă de Mike Pence. Aceastea au ținut mai mult de cinci ore. 

Vicepreședintele SUA, Mike Pence, a declarat jurnaliștilor că incursiunea Turciei "va fi oprită complet" și luptătorii vor fi retrași.

Totuși, anumite detalii privind retragerea par a fi contestate între părțile acordului.

Pence a spus că acordul obligă Turcia să nu se angajeze în operațiuni militare în orașul de frontieră sirian Ayn al-Arab, cunoscut și sub numele de Kobani. Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a spus însă că Ankara nu a luat niciun angajament cu privire la acest oraș.

De asemenea, vorbind joi, Mazlum Abdi, comandantul Forțelor Democrate Siriene care conduce forțele kurde din regiune, a declarat pentru un post de televiziune că grupul va accepta acordul, dar că este limitat doar la zonele de frontieră care se desfășoară între Ras al-Ayn și orașul Tal Abyad.

Turcia a lansat invazia asupra Siriei pe 9 octombrie cu presupusul obiectiv de a crea o „zonă sigură” la sud de granița sa cu Siria. Ankara spune că forțele kurde care operează în zonă sunt teroriști legați de grupul de militanți ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care caută să formeze o regiune kurdă autonomă în Turcia din 1984.

Președintele sirian Bashar al-Assad a respins obiectivele anunțate de Ankara în Siria: „Indiferent ce sloganuri false ar putea fi alcătuite pentru ofensiva turcă, este o invazie flagrantă și o agresiune”, a spus el.

Vezi și: Acord între Turcia și kurzi pentru încetarea focului, după intervenția SUA. Turcia își suspendă ofensiva în Siria

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel