Autoritățile ruse acuză: Un distrugător american a încălcat frontiera maritimă a Rusiei

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Departamentul pentru informare și comunicare din cadrul Ministerului rus al Apărării a anunțat, pe 24.11.2020, că nava mare antisubmarin Amiral Vinogradov a Flotei ruse din Oceanul Pacific a oprit înaintarea unui distrugător al Forțelor Navale americane, care a încălcat granița de stat a Rusiei.

„Nava mare antisubmarin Amiral Vinogradov a Flotei ruse din Oceanul Pacific a oprit încălcarea frontierei de stat a Federației Ruse de către distrugătorul marinei americane USS John S. McCain (DDG 56), în Golful Petru cel Mare”, se arată în comunicatul de presă al ministerului.

Potrivit reprezentanților ruși, distrugătorul american, care se află de câteva zile în Marea Japoniei, a intrat, marți, la ora 06.17 (ora Moscovei), în apele teritoriale ale Rusiei și a mers doi kilometri dincolo de linia de frontieră.

„Amiral Vinogradov, nava mare antisubmarin a Flotei din Oceanul Pacific, urmărește în mod direct distrugătorul american și a avertizat nava străină, prin canalul internațional de comunicare, cu privire la inadmisibilitatea unor astfel de acțiuni și a amenințat că va folosi o manevră de forță pentru îndepărtarea acesteia din apele teritoriale”, se mai precizează în comunicat.

„După avertismentul primit și schimbarea cursului navei Amiral Vinogradov către distrugătorul John McCain, acesta a ieșit în apele neutre”, au concluzionat reprezentanții ministerului.

De cealaltă parte, serviciul de relații publice al Flotei a 7-a a SUA a emis un comunicat în care informează că, pe 24 noiembrie, distrugătorul USS John S. McCain (DDG 56) “a afirmat drepturile și libertățile de navigație în vecinătatea golfului Petru cel Mare din Marea Japoniei”.

Potrivit părții americane, prezența navei în zonă arată că Statele Unite nu recunosc aceste ape ca mare teritorială a Rusiei și nu acceptă poziția Rusiei conform căreia Petru cel Mare este un „golf istoric” conform dreptului internațional.

De asemenea, în comunicatul Flotei a 7-a americane se precizează că 1984, URSS a aplicat un sistem neadecvat de linii de demarcație de-a lungul coastelor sale, incluzând Golful Petru cel Mare în categoria apelor interne revendicate. Această linie de demarcație de aproape 200 km (106 mile marine) este considerată incompatibilă cu regulile dreptului internațional privind zonele de golf și reprezintă o încercare de revendicare a unei zone mai mari de ape interne decât prevede dreptul internațional.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel