Autoritățile azere anunță că fostul lider al Karabahului a fost arestat / O treime din populația Karabahului a fugit deja în Armenia

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Autorităţile azere au anunţat miercuri că l-au arestat pe fostul lider al Karabakhului, Ruben Vardanyan, care încerca să plece în Armenia, la o săptămână după ofensiva rapidă a Azerbaidjanului asupra regiunii Caucaz, a informat AFP.

Vardanjan, un om de afaceri născut în 1968 care a condus guvernul separatist al enclavei, nerecunoscut internațional, din noiembrie 2022 până în februarie 2023, „a fost arestat”, a declarat serviciul național de frontieră, dar nu a oferit detalii despre ce a fost acuzat.

Vardanjan „A fost predat autorităților competente” din capitală, Baku, se arată în comunicat însoțit de o fotografie a persoanei arestate.

Informația despre arestare a fost confirmată de soția sa Veronika Zonabend pe rețeaua de socializare X, fosta Twitter.

 

O treime din populație a fugit în Armenia

 

Aproximativ 42.500 de refugiați (aproximativ 35% din populația regiunii) s-au grăbit să fugă în Armenia de îndată ce Azerbaidjanul a ridicat blocada de 10 luni asupra Coridorului Lachin, singurul drum care lega enclava de Armenia. Blocada respectivă a provocat lipsuri grave de alimente, medicamente și combustibil. În timp ce Azerbaidjanul s-a angajat să respecte drepturile armenilor, mulți locuitori s-au temut de represalii, scrie The Guardian.

Azerbaidjanul a promis că va permite rebelilor care își predau armele să plece. Dar „toți cei care au comis crime de război în timpul războaielor din Karabah trebuie să ne fie predați”, a declarat marți pentru AFP o sursă guvernamentală.

În prezent, odată cu medierea Moscovei, sunt în desfășurare negocierile privind reintegrarea teritoriului secesionist în Azerbaidjan, unde mulți rezidenți au rămas blocați.

Nagorno-Karabah a fost o regiune autonomă în cadrul Republicii Sovietice Socialiste Azerbaidjan, în perioada Uniunii Sovietice. Regiunea a intrat sub controlul forțelor etnice armene, susținute de armata armeană, după un război separatist de șase ani care s-a încheiat în 1994.

Într-un alt război din 2020, Azerbaidjan a luat părți importante din Nagorno-Karabah și a recuperat complet teritoriul pe care l-a pierdut în primul război azero-armean. În cadrul armistițiului care a pus capăt luptei din 2020, Rusia a desfășurat o forță de menținere a păcii de aproximativ 2.000 de militari.

Aproximativ 120.000 de etnici armeni trăiau în acea zonă, regiunea fiind recunoscută la nivel internațional ca parte a Azerbaidjanului.

Citește și: Nagorno Karabah a capitulat sub privirile Rusiei. Cum a fost trădată Armenia, prima țară creștină din lume, de către „a treia Romă”

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel