Autoritățile britanice au fost puse la zid în cazul confiscării petrolierului Stena Impero

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Presa din Marea Britanie critică autoritățile, Guvernul, Ministerul Apărării și Marina Regală pentru că nu au luat măsurile necesare ca petrolierul Stena Impero să nu cadă în mâinile Gărzii Revoluționare iraniene cu toate că Iranul avertizase de mai mult timp, transmite dailymail

Fostul șef al marinei dar și politicieni au criticat azi în cor statutul Marinei Regale - avertizând că flota nu mai are puterea de a proteja interesele britanice, ca urmare a confiscării de către Iran a unui petrolier sub pavilion britanic.

Amiralul Lord West fost comandant de navă a declarat că Marina este "lipsită de nave", în timp ce contraamiralul în rezervă Alex Burton a declarat astăzi că declinul Marinei care a început din 2005 "a avut un impact asupra capacității noastre de a ne proteja interesele în jurul globului".

În 1982, când Marea Britanie a reluat insulele Falkland cu o forță navală, Royal Navy avea 80 de nave de război. Astăzi are 19 exclusiv submarine, iar zece dintre navele de suprafață sunt supuse unor întrețineri pe termen lung.

(w670)

Navele care pot fi dislocate au o serie de probleme, printre care lipsa avioanelor de luptă pe portavionul HMS Elizabeth și a distrugătorilor de tip 45 care sunt echipate cu motoare care clachează pe vreme caldă.

 

Marina este prea mică

 

Ministrul Apărării, Tobias Ellwood, a recunoscut deja că marina este "prea mică" după ce Garda Revoluționară iraniană la capturat vineri pe Stena Impero în strâmtoarea Hormuz.

Boris Johnson, care este de așteptat să devină mâine prim-ministru, nu a fost de acord cu privire la criza în creștere, iar Theresa May a insistat astăzi că protejarea tuturor navelor din Golf este o sarcină "imposibilă" pentru orice marină militară.


Expertul în apărare Huw Merriman nu a fost de acord și a acuzat Ministerul Apărării de "abandon" prin faptul că nu a organizat navele britanice în convoaie care ar putea fi mai ușor de protejat, mai după ce Iranul a amenințat că va lua o navă britanică.

Singurul vas al Marinei Regale din Golf a sosit la 10 minute după ce soldații Gărzii Revoluționare au pus mâna pe Stena Impero. Până atunci militarii britanici s-au mulțumit să transmită mesaje radio prin care ordonă iranienilor să nu se apropie de petrolier.

 

Nu pot fi protejate toate vapoarele

 

Theresa May a spus că Marina nu ar putea proteja toate navele chiar dacă ar avea mai multe vapoare. Un purtător de cuvânt a spus: "Nu căutăm confruntarea cu Iranul, dar este inacceptabil și extrem de periculos să profităm de o navă care se îndreaptă spre afaceri legitime prin canale de transport maritim recunoscute pe plan internațional. Volumul mare de nave care se deplasează prin strâmtoarea Hormuz, până la 30 de nave care acoperă mai mult de 100 de mile marine face imposibilă escortarea navelor în mod individual".

Dar asta nu este o părere împărtășită de veteranii marinei și de experții în apărare. Conservatorul Huw Merriman a declarat: "Consider că am greșit aici... nu am creat un convoi. Așadar, nu a fost o surpriză când unul dintre vase a fost luat".

Fostul comandant al forțelor maritime britanice, contraamiralul Alex Burton, a declarat pentru BBC Radio 4: "Nu există nici o îndoială că marimea marinei din 2005 - redusă de la 31 de fregate și distrugătoare la 19 - a avut un impact asupra capacității noastre de a ne proteja interesele în jurul globului. Cred că politicienii au recunoscut acest lucru acum, dar ar fi trebuit să fie presați mai devreme să recunoască".

Autoritățile iraniene au confiscat Stena Impero cu 23 de membri ai echipajului la bord în portul Bandar Abbas.

Vezi și: Capturarea petrolierului britanic Stena Impero. Iranul a dat publicității imagini din momentul capturării - VIDEO

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel