Autonomia strategică a Europei, un lucru bun? China spune că da. Șeful diplomației chineze nu exclude nici războiul cu SUA

Noul ministru de externe al Chinei, Qin Gang, a avertizat marți în prima sa conferință de presă că SUA și China se îndreaptă către un conflict inevitabil dacă Washingtonul nu își schimbă abordarea.

„Dacă SUA nu frânează și continuă din ce în ce mai repede pe calea greșită, atunci nicio barieră nu poate împiedica demolarea și cu siguranță vor exista confruntări și conflicte”, a spus Qin.

Potrivit acestuia, SUA înrăutățește relațiile reciproce, citând mai multe exemple, printre care doborarea unui balon de recunoaștere chinez care plutea deasupra SUA, relația cu Taiwanul și războiul din Ucraina.

Statele Unite sunt angajate în înăbuşirea şi îngrădirea Chinei mai degrabă decât într-o competiţie corectă sau bazată pe reguli, a afirmat Qin într-o conferinţă de presă la Beijing, în marja sesiunii anuale a parlamentului.

SUA spun că instituie protecţii pentru relaţiile cu China şi nu caută conflictul, însă, în practică, aceasta înseamnă că Beijingul nu ar trebui să răspundă verbal sau prin acţiuni atunci când este calomniat sau atacat, a afirmat Qin.

'Aşa ceva este pur şi simplu imposibil. Dacă Statele Unite nu pun frână, ci continuă să accelereze pe calea greşită, niciun fel de protecţii nu vor împiedica deraierea, care va deveni conflict şi confruntare, şi cine va suporta consecinţele catastrofale?', a adăugat el.

Potrivit ministrului chinez, percepţia Washingtonului despre Beijing este 'serios distorsionată'. SUA consideră China 'principalul său rival şi cea mai importantă provocare geostrategică', iar consecinţa acestei premise este că 'politica SUA-China a deviat în întregime de la calea raţională şi sănătoasă', a afirmat Qin.

Deşi Washingtonul vorbeşte despre competiţie, în realitate doreşte să înăbuşe China în toate domeniile, a notat el.

Citește și: China, un nou ministru de externe: Qin Gang, unul dintre „lupii războinici” ai preşedintelui Xi Jinping

 

Relația cu Rusia


În aceeaşi conferinţă de presă, Qin a spus că o 'mână invizibilă' împinge spre o escaladare a războiului din Ucraina, fără a preciza la ce se referă. 'Mâna invizibilă' 'foloseşte criza din Ucraina pentru a servi anumitor agende geopolitice', a afirmat Qin, reiterând apelul Chinei la dialog.

Potrivit ministrului de externe, China trebuie să facă să avanseze relaţiile cu Rusia întrucât lumea devine tot mai turbulentă. Interacţiunile apropiate între preşedinţii Xi Jinping şi Vladimir Putin oferă ancora pentru relaţiile sino-ruse, a insistat el.

Qin nu a dat un răspuns concret la întrebarea dacă Xi va face o vizită în Rusia după sesiunea parlamentară chineză, care va mai dura o săptămână.

Întrebat dacă este posibil ca Rusia şi China să abandoneze dolarul american şi euro în comerţul bilateral, Qin a răspuns că ţările ar trebui să folosească orice monedă este eficientă, sigură şi credibilă.

'Monedele nu ar trebui să fie un as din mânecă pentru sancţiuni unilaterale, cu atât mai puţin o mască pentru bullying sau coerciţie', a spus el.

 

”Suntem dornici să lucrăm cu partea europeană pentru a adera la un multilateralism adevărat”


Referitor la Europa, Beijingul pare că merge pe principil ”dezbină și cucerește”. Qin Gang speră că Europa  'va atinge cu adevărat autonomia strategică', oficialul chinez lăsând să se înţeleagă că Beijingul ar dori ca ţările europene să se distanţeze de SUA.

'Relaţiile China-Europa nu sunt îndreptate împotriva, dependente de sau supuse unor terţe părţi', a afirmat el.

'China priveşte mereu Europa ca un partener strategic cuprinzător şi sprijină integrarea europeană. Noi sperăm că Europa, trecând prin calvarul războiului din Ucraina, va învăţa din durerea acestuia şi va atinge cu adevărat autonomia strategică şi stabilitatea pe termen lung', a menţionat el.

'Suntem dornici să lucrăm cu partea europeană pentru a adera la un multilateralism adevărat, respect reciproc şi cooperare win-win, a depăşi toate turbulenţele şi dificultăţile şi a continua să aprofundăm parteneriatul strategic cuprinzător între China şi Europa, astfel încât să injectăm mai multă stabilitate, certitudine şi energie pozitivă într-o lume turbulentă', a mai spus ministrul de externe în conferinţa de presă. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel