Autoevaluarea și obiectivele SMAp: România continuă și înzestrarea. Noul an debutează cu primul sistem HIMARS

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sisteme HIMARS dislocate în România
Sisteme HIMARS dislocate în România

La sediul Ministerului Apărării Naționale, în prezența ministrului apărării naționale, Nicolae Ciucă, a avut loc vineri, 12 februarie, bilanțul activității Statului Major al Apărării pentru anul 2020.

Șeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, i-a raportat ministrului apărării naționale atingerea obiectivelor prioritare ale anului trecut, lecțiile desprinse din realizarea activităților specifice în context de pandemie și principalele direcții de acțiune stabilite pentru anul 2021.

 

Primim primul sistem HIMARS

 

Potrivit unui comunicat al MApN, emis către DefenseRomania, generalul-locotenent Daniel Petrescu a prezentat, de asemenea, ministrului Nicolae Ciucă, direcțiile de acțiune ale a Statului Major al Apărării pentru anul în curs: dezvoltarea capabilităților defensive prin continuarea procesului de înzestrare, operaționalizarea structurilor multinaționale constituite pe teritoriul țării, dezvoltarea inițiativelor pentru consolidarea prezenței aliaților la Marea Neagră, respectarea agajamentelor asumate de România în plan militar, inclusiv prin participarea la operații și misiuni în teatre de operații, creșterea rezilienței și a capacității de acțiune integrată la nivel național.

În acest sens facem o paranteză și subliniem că la finalul lunii trecute, în cadrul unui interviu acordat postului de televiziune Antena 3, ministrul Nicolae Ciucă a confirmat că primul sistem HIMARS va fi primit de către România în cursul acestei luni. 

HIMARS este unul dintre cele mai fiabile sisteme de sprijin de luptă testate și utilizate în misiuni reale de Forțele Terestre și Corpul de Infanterie Marină ale SUA și oferă o capacitate de luptă superioară, asigurând structurilor militare un avantaj substanțial, oferind comandanților opțiuni pentru succesul misiunii în operațiile specifice.

Achiziţia sistemului HIMARS face parte dintre cele opt programe esenţiale prevăzute în Planul de înzestrare a Armatei României 2017 - 2026.

 

2020, un an dificil, dar încununat cu succes pentru Armata română

 

Revenind la autoevaluarea Statului Major al Apărării, MApN transmite că în cadrul efortului național de limitare a răspândirii noului coronavirus, efectivele Armatei României au realizat peste 8.150 de activități specifice și misiuni de sprijin și intervenție, implicând peste 14.000 de militari cu 1.000 de mijloace tehnice. Au fost subliniate efortul de instalare și asigurare a funcționării unor spitale destinate tratării pacienților COVID-19, precum și sprijinul asigurat pentru transportul aerian intern și international de pacienți și echipamente medicale și de protecție sanitară. Personalul militar a participat și în derularea campaniei de vaccinare prin înființarea de call-center-uri, centre de vaccinare, centre de depozitare și asigurarea însoțirii pentru transportul vaccinurilor.

„Ne-am implicat activ în sprijinul autorităților centrale și locale pentru combaterea pandemiei. Aceste activități au presupus resurse și timp, influențând astfel evenimente planificate, în special în ceea ce privește instruirea, dar ne-am adaptat din mers și am reușit să ne îndeplinim obiectivele. Din cele 1.000 de exerciții planificate, am reușit să desfășurăm cea mai mare parte”, a precizat generalul-locotenent Daniel Petrescu.

Obiectivul general al Statul Major al Apărării din anul 2020, de accelerare a procesului de consolidare a capacității operaționale a armatei, va fi urmărit și în cursul anului 2021, prin intensificarea acțiunilor pentru operaționalizarea structurii de forțe.

 

Ciucă a mulțumit Armatei pentru misiunea extrem de dificilă pe care a avut-o

 

2. Ministrul ... (ministrul-nicolae-ciuca-autoevaluare-smap_22978600.jpg)

Foto: Ministrul Nicolae Ciucă în timpul autoevaluării SMAp, sursă foto: MApNMinistrul Ciucă le-a mulțumit militarilor pentru misiunea deosebit de dificilă pe care au avut-o în anul 2020: „V-ați implicat total și ați participat cu toate resursele la efortul național de combatere a efectelor pandemiei COVID-19, ați fost permanent alături de instituțiile statului și de românii afectați de virusul SARS-CoV-2. În același timp, ați reușit să continuați să vă pregătiți pentru îndeplinirea misiunii principale a Armatei României, apărarea țării. Pentru toate acestea, vă mulțumesc!”

Generalul-locotenent Daniel Petrescu a concluzionat că 2020 „a fost un an în care am progresat foarte mult. Am revăzut planuri, am reorganizat și consolidat structuri, am reușit să creștem nivelul de încadrare în unitățile și marile unități care sunt ținte de capabilități, am susținut participarea în teatrele de operații, în contextul instruirii batalioanelor și contingentelor în condiții de pandemie. Am asigurat prezența constantă NATO în regiunea Mării Negre, am constituit Comandamentul Corpului Multinațional Sud-Est și am menținut operaționalizarea celorlalte structuri multinaționale stabilite pe teritoriul României”.

„Vă cer ca și pe viitor să aveți în vedere ca toate planurile concepute de structurile Statului Major al Apărării să fie ancorate în realitate și coroborate cu resursele la dispoziție. În 2021, aveți misiunea să creșteți calitatea învățământului militar și să identificați soluții reale pentru a-i atrage pe români să îmbrace haina militară, la toate nivelurile. Avem nevoie, de asemenea, de o concepție unitară asupra pregătirii rezervei active, dar și a rezerviștilor voluntari.

Vă asigur, și pe viitor, de sprijinul meu necondiționat pentru identificarea și soluționarea tuturor problemelor cu care vă veți confrunta anul acesta”, a spus ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, în încheiere.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel