După ce a primit undă verde pentru 22 de sisteme HIMARS, Australia vrea din SUA și peste 200 de rachete Tomahawk cu rază de 1.500 de km

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Lansatorul HIMARS construit de Lockheed Martin lansează o rachetă GMLRS în timpul unui test la White Sands Missile Range, New Mexico
Lansatorul HIMARS construit de Lockheed Martin lansează o rachetă GMLRS în timpul unui test la White Sands Missile Range, New Mexico

Guvernul australian a anunțat luni achiziționarea a peste 200 de rachete de croazieră Tomahawk din SUA pentru nevoile Marinei Regale Australiane, pentru care va aloca circa 830 de milioane de dolari SUA.

Australia a anunțat luni că va cumpăra din SUA peste 200 de rachete de croazieră Tomahawk cu o rază de 1.500 km. Guvernul de la Canberra, care încearcă să contracareze puterea militară în creştere a Chinei în regiune, relatează AFP.

Australia va fi doar una dintre cele trei națiuni, împreună cu Statele Unite și Marea Britanie, care vor avea rachete cu o rază de acțiune de 1.500 de kilometri.

Racheta Tomahawk, raytheon

Cu o rază de acţiune de 1.500 de kilometri, Rachetele Tomahawk vor fi transportate de distrugătoarele din clasa Hobart ale marinei australiane și vor fi utilizate de submarinele nucleare achiziţionate de Australia în cadrul pactului militar AUKUS, semnat între Canberra, Londra şi Washington

Această comandă, în valoare de 830 milioane de dolari, va aduce forţelor armate australiene arme dintre "cele mai puternice şi mai avansate din punct de vedere tehnologic", a indicat Ministerul Apărării.

Decizia Australiei vine la câteva zile după ce guvernul Statelor Unite a aprobat vânzarea de sisteme HIMARS către partenerii de la antipozi.

Muniții GMLRS / Lockheed Martin

Potrivit unui comunicat al DSCA, este vorba de 22 de sisteme HIMARS M142, de la Lockheed Martin Corp, livrare care cuprinde:

60 de containere de rachete GMLRS (M30A1),

40 de containere de rachete GMLRS (M31A1),

66 de containere de rachete GMLRS-AW Extended Range (M30A2), cu o rază de până la 150 de kilometri 

24 de containere de rachete GMLRS Unitary HE (M31A2) - cu o rază de peste 70 de km.

 

Australia se mișcă rapid



Canberra a lansat o revizuire militară majoră, orientându-se spre capabilităţi de lovire cu rază lungă de acţiune pentru a ţine la distanţă potenţiali inamici precum China, notează Agerpres, care citează AFP.

"Investim în capacităţile de care are nevoie forţa noastră de apărare pentru a-i ţine pe adversarii noştri departe de ţărmurile noastre şi pentru a asigura securitatea australienilor în lumea complexă şi incertă în care trăim astăzi", a afirmat, potrivit unui comunicat, ministrul australian al Apărării, Richard Marles.

SUA și Australia au strâns legăturile militare în ultimii ani, pe măsură ce armată chineză devine din ce în ce mai pregătită.

Washington și Canberra au anunțat în iulie că SUA își va crește prezența militară în Australia în următorii ani, incluzând vizite mai frecvente și mai lungi ale submarinelor americane și colaborarea în privința producției de rachete ghidate.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel