Australia, SUA și Ucraina ar discuta despre furnizarea a 41 de avioane F/A-18 către Ucraina

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane F/A-18 Hornet ale Forțelor Aeriene Regale Australiene. Sursa Twitter: Royal Australian Air Force.
Avioane F/A-18 Hornet ale Forțelor Aeriene Regale Australiene. Sursa Twitter: Royal Australian Air Force.

Australia, SUA și Ucraina discută despre trimiterea a 41 de avioane F/A-18 Hornet ale Forțelor Aeriene Regale Australiene la Kiev pentru a da curs solicitărilor repetate ale președintelui ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la furnizarea unor avioane de luptă de către partenerii occidentali şi statele aliate, în loc să le trimită la fier vechi, așa cum era prevăzut.

 

Australia, Statele Unite și Ucraina discută posibilitatea de a consolida forțele aeriene ucrainene cu avioane de luptă multi-rol F/A-18, care sunt în prezent scoase din uz de către Forțele Aeriene Regale Australiene

Australian Financial Review relatează despre aceste discuții, citând surse proprii, menționând că SUA au confirmat deja posibilitatea de a acorda permisiunea de reexport pentru aceste avioanele, iar singura condiție este că F/A-18 să nu fie folosite în spațiul aerian rusesc.

În aprilie, publicaţia ucraineană Defence Express a scris pentru prima dată despre posibilitatea ca Ucraina să primească avioane de luptă multi-rol F/A-18, deoarece Australia a înlocuit deja aceste avioane cu F-35.

Multe dintre avioanele F/A-18 care au alcătuit flota de luptă a Forțelor Aeriene Regale Australiene se află în prezent consemnate la sol în hangare. În același timp, există o diferență cu privire la estimarea numărului de avioane de luptă F/A-18 - 46 de aeronave față de 41, conform publicației Australian Financial Review.

Acest lucru se poate datora faptului că unele dintre aeronavele F/A-18 sunt într-o stare tehnică nu foarte bună. De asemenea, trebuie adăugat că nici măcar numărul de 41 de aeronave F/A-18 nu înseamnă că toate sunt în stare operaţională şi pot efectua zboruri.

Publicaţia ucraineană Defence Express remarcă faptul că este vorba despre F/A-18 Hornet, care au fost modernizate la nivelul A++, similar cu F/A-18C/D. Avioanele de vânătoare sunt echipate cu radar AN/APG-73, având capacitatea de a utiliza întreaga gamă de arme, inclusiv rachete aer-aer AIM-120 AMRAAM și ASRAAM, dar şi bombe ghidate Paveway II și JDAM-ER până la rachete de croazieră AGM-158 JASSM, precum și rachete anti-navă Harpoon.

Starea aeronavelor pe care Australia le-a primit în 1985-1988 nu este cunoscută cu exactitate. Poate că unele dintre ele și-au epuizat deja durata de viață. Dar cert este că F/A-18 este un avion conceput pentru a opera în condițiile dure. Având în vedere că, pentru Australia, transferul de F/A-18 către Ucraina nu prezintă niciun risc în materie de apărare, deoarece singura alternativă este vânzarea lor către companii private, muzee și casarea lor, posibilitatea ca aceste să fie livrate către Forțelor Aeriene Ucrainene este destul de mare.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel