Aurescu, întrevedere cu Szijjarto în Ungaria. Se vor semna documente privind minoritățile și punctele de trecere a frontierei

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Bogdan Aurescu, sursă foto: Facebook MAE
Bogdan Aurescu, sursă foto: Facebook MAE

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va efectua miercuri o vizită de lucru la Gyula, în Ungaria, în cadrul căreia va avea consultări politice cu omologul ungar, Peter Szijjarto, şi vor fi semnate o serie de documente importante pentru dezvoltarea relaţiei bilaterale, informează MAE.

Potrivit unui comunicat al MAE, ministrul Bogdan Aurescu va avea, de asemenea, o întâlnire cu reprezentanţi ai minorităţii române din Ungaria.

Întrevederea miniştrilor Bogdan Aurescu şi Peter Szijjarto are loc pe fondul finalizării unor proiecte importante pentru relaţia bilaterală, convenite cu ocazia vizitei la Bucureşti a ministrului ungar al Afacerilor Externe din 18 februarie 2021, arată MAE.

Documentele care urmează a fi semnate sunt:

- Protocolul celei de a 8-a sesiuni a Comitetului de specialitate româno-ungar de colaborare în problemele minorităţilor naţionale 

- două acorduri prin care se vor face modificări la cadrul juridic bilateral în scopul înfiinţării a două puncte de trecere a frontierei pe conexiunile transfrontaliere, Variaşu Mic/Dombegyhaza şi Grăniceri/Elek (respectiv Acordul între Guvernul României şi Guvernul Ungariei privind modificarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare, semnat la Bucureşti, la 21 decembrie 2006, pentru aplicarea Convenţiei dintre România şi Republica Ungară privind controlul traficului rutier şi feroviar, semnată la Bucureşti, la 27 aprilie 2004, precum şi Acordul între Guvernul României şi Guvernul Ungariei privind modificarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Ungariei privind legăturile rutiere peste frontiera de stat româno-ungară, semnat la Bucureşti, la 24 iulie 2014).

Pentru partea română, Protocolul Comitetului de specialitate va fi semnat, în prezenţa celor doi miniştri de externe, de către copreşedintele părţii române al Comitetului, secretarul de stat din MAE român Iulia Matei, iar acordurile privind înfiinţarea celor două puncte de trecere a frontierei de către ministrul român de externe, împreună cu omologul ungar.

 

Protocol privind minoritățile"Semnarea Protocolului celei de a 8-a sesiuni a Comitetului de specialitate româno-ungar de colaborare în problemele minorităţilor naţionale reprezintă o recunoaştere a importanţei acestui format bilateral special de dialog, creat prin Tratatul politic de bază din 1996, şi care are ca obiectiv discutarea şi identificarea soluţiilor celor mai potrivite în ceea ce priveşte aspectele legate de protecţia drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române din Ungaria şi, respectiv, minorităţii maghiare din România. Totodată, semnarea Protocolului va permite iniţierea unei noi sesiuni de lucru a Comitetului şi va marca, astfel, reîntoarcerea la abordarea bilaterală a problematicii persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale. Totodată, înfiinţarea a două noi puncte de trecere a frontierei va contribui la dezvoltarea contactelor între cetăţenii celor două ţări", subliniază MAE.

Conform comunicatului citat, în egală măsură, în cadrul întrevederii, cei doi miniştri de externe vor aborda şi aspecte de interes prioritar aflate pe agenda bilaterală şi vor trece în revistă rezultatele recentei sesiuni a Comisiei Mixte Economice, desfăşurată la Budapesta, în perioada 8 - 9 aprilie 2021, inclusiv în ceea ce priveşte operaţionalizarea Camerei de Comerţ Româno-Ungare de la Budapesta, precum şi paşii următori necesari în acest sens.

Ministrul Bogdan Aurescu va avea şi o întâlnire cu reprezentanţi ai minorităţii române din Ungaria, în cadrul căreia vor fi abordate aspecte concrete legate de protejarea şi promovarea drepturilor lor identitare etnice, lingvistice, culturale, religioase.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel